Русија

Антонов: Провокативне акције САД довешће до ескалације сукоба у Украјини

Руски амбасадор у САД поручио да руска војска систематски уништава западно оружје у Украјини
Антонов: Провокативне акције САД довешће до ескалације сукоба у Украјиниwww.globallookpress.com © MFA Russia

Посета украјинског председника Владимира Зеленског Сједињеним Америчким Државама, показала је да ни он ни америчко руководство не желе мир и да за то нису спремни, изјавио је руски амбасадор у Сједињеним Америчким Државама Анатолиј Антонов, преносе "РИА Новости".

Провокативне акције САД, како је рекао, неизбежно ће довести до ескалације, чије последице могу бити непредвидиве.

"Посета Зеленског и разговори у Вашингтону су показали да ни администрација ни Зеленски нису спремни за мир", поручио је Антонов.

Нагласио је да Кијев и САД имају за циљ сукоб, страдање војника као и "даље везивање украјинског режима за потребе Вашингтона".

"Изјаве које се појављују у америчким медијима да Русија није заинтересована за постизање мира су лажне", рекао је он.

Западно оружје у Украјини се систематски уништава

Руски амбасадор је, као одговор на најаву Вашингтона да Кијеву обезбеди системе "патриот", рекао да руска војска систематски уништава западно оружје у Украјини.

"Овде не могу а да не схвате да наша војска систематски уништава западно оружје", рекао је Антонов.

Он је нагласио да ће "ПВО системи бити достављени упркос упозорењима Москве и изразио забринутост да ли ће западни специјалисти одржавати системе са којима Украјинци не знају да управљају".

"Мислим да сви савршено разумеју каква судбина може да чека особље које ће управљати овим комплексима на територији Украјине", рекао је Антонов.

Он је истакао да је "Русија у више наврата покушавала да апелује на здрав разум, што и даље чини".

"Нагласили смо да провокативне акције Америке стално воде ка ескалацији, чије се последице не могу ни замислити", рекао је руски амбасадор.

Антонов је нагласио да САД "сносе пуну одговорност за украјински сукоб 2014. године, као и да је Вашингтон свих ових година тврдоглаво игнорисао или се претварао да не примећује нехумане злочине кијевског режима над руским становништвом Украјине.

Празна фраза - изјаве Америке о неспремности на сукоб са Русијом

Антонов је оценио да је посета Зеленског Вашингтону потврдила да су изјаве америчке администрације о непостојању намере да се уђе у директан сукоб са Руском Федерацијом заправо "празна фраза".

"Путовање шефа кијевског режима у Вашингтон у холивудском стилу, коначно је потврдило да су тврдње Америке о непостојању намере да се уђе у конфронтацију са Русијом празна фраза", нагласио је руски дипломата.

Он је протеклу посету оценио као најаву потребе да се сукоб око Украјине доведе до потпуне победе над Руском Федерацијом.

"Уз аплауз и заједљиве осмехе, објављено је да је неопходно наставити рат против наше земље. До потпуне победе над нама", рекао је Антонов.

"Огромни ресурси, оружје, обавештајне способности су уложени у ово. У први план се ставља хистерична идеја о 'победи над Русима на бојном пољу'. Неки законодавци чак тврде да се Руска Федерација може освојити у три дана", закључио је он.

Руска амбасада у САД: Нећемо допустити да се истина о експлозијама на гасоводима Северни ток "гурне под тепих"

Руска амбасада у Вашингтону саопштила је да ће Русија инсистирати на свом учешћу у свеобухватној и транспарентној истрази саботаже на гасоводима Северни ток 1 и 2 као и да неће дозволити да се истина "гурне под тепих". 

"Наша земља неће дозволити да се 'гурне под тепих' истина о ономе што се догодило на гасоводима 'Северни ток'. Наставићемо да инсистирамо на свестраноj и транспарентној истрази уз учешће Русије", наводи се у саопштењу.

Амбасада је поздравила што се новинари не баве спекулацијама у којима се Русија оптужује за оно што се догодило, већ покушавају да дођу до истине.

Руске дипломате су истакле да се "резултату истраживања нису обрадовали они који у свакој прилици воле да демонизују Русију".

"После три месеца прикупљања података, на ужас наших клеветника, нису пронађени никакви докази о озлоглашеној руској умешаности. У том контексту, потпуно ћутање америчке администрације је веома елоквентно", додаје се у саопштењу.

"Али потребно је само поставити једноставна питања. Ко је имао користи од играња на 'руску карту' за геополитичко и енергетско слабљење Европе? Ко има највише користи од прекида гасовода и продаје алтернативних извора енергије? Одговор је очигледан", саопштила је руска дипломатска мисија.

Како је јуче објавио "Вашингтон пост", позивајући се на изворе, нема доказа о умешаности Русије у саботажу на гасоводима после вишемесечне истраге коју су водиле неке западне земље. Неколико западних званичника "изразило је жаљење што су многи лидери држава оптужили Русију за вршење саботаже и нису узели у обзир да су друге земље, као и екстремистичке групе са сопственим мотивима, могле да изврше нападе".

 

image