Русија

Пушилин ексклузивно за РТ: Кијев покушао да од Бахмута и Соледара направи "митска" места

Кијевска пропагандна машинерија покушала је да од ова два града направи места са посебном симболиком и због тога је бесомучно слала војнике на овај део фронта, поручио је данас шеф ДНР-а
Пушилин ексклузивно за РТ: Кијев покушао да од Бахмута и Соледара направи "митска" местаwww.globallookpress.com © Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool

Кијевски режим покушао је да од Соледара и Бахмута направи места од симболичког значаја, да им да на значају баш као што је то било учињено са Маријупољем и Азовстаљем, поручио је данас вршилац дужности шефа Доњецке Народне Републике Денис Пушилин у ексклузивном интервјуу за руску редакцију РТ-а.

Кијевска пропагандна машинерија покушала је да од Бахмута створи илузију несаломивости украјинске војске, коју су подржали не само украјински, већ и западни медији. Кијевски режим је неговао идеју да никада неће предати овај град, као ни место Соледар које се налази у његовој непосредној близини. Због тога је у овај регион Владимир Зеленски слао огроман број војника, објаснио је данас Пушилин након вести да су руске снаге успеле да ослободе Соледар.

Пребацивање максималног броја војника ка Бахмуту и Соледару постало је посебно актуелно након повлачења трупа Оружаних снага Украјине из херсонског правца, додао је шеф ДНР-а. 

Један украјински војник је у интервјуу за Си-Ен-Ен изјавио да није јасно због чега украјинске власти толико грчевито држе ова два града пошто сви разумеју да ће војска морати да се повуче из Соледара у веома кратком року.

"Зашто умрети, ако ћемо га ипак напустити данас или сутра?", упитао је војник.

Одговор се, по свему судећи, крије у стратешком значају ових места, али и чињеници коју је данас изнео Пушилин.

Шеф ДНР-а још једном је поновио оно о чему је главни политички врх из Москве више пута говорио - да је Западу увек било лакше да ратује преко туђих леђа и тако уништава друга насеља.

"Украјина је за њих само људски ресурс, којег им није жао и којим управља марионетска влада", рекао је Пушилин, додавши да Запад своје људе, са друге стране, користи веома ретко.

Ипак, за украјинско руководство данас је најбитнија тема додела филмских награда "Златни глобус", у којој је учествовао и украјински председник Владимир Зеленски.

Он се обратио присутнима и поручио да се ситуација мења, те да ће Кијев зауставити Москву, иако се, како је казао, сукоб у Украјини још није завршио.

"Ово је апсурдно", изјавио је Пушилин. Чињеница да је ова вест данас најбитнија за украјинске медије, а не руско ослобађање Соледара, говори о заслепљености украјинског народа, додао је.

Русија је заузела Соледар 

Пушилин је за руски "Први канал" изјавио да су руске снаге заузеле центар Соледара.

"Руске ваздушно-десантне јединице су блокирале Соледар са северне и јужне тачке града. Ваздушно-космичке снаге Руске Федерације наносе ударе на главна противничка утврђења, а јуришни одреди воде борбу у центру града", наводи се у званичном извештају за данашњи дан Министарства одбране земље.

Друштвеним мрежама круже снимци на којима се види како украјински војници напуштају град, беже из њега и признају како више није под њиховом влашћу.

"У Соледару су у пропагандне сврхе жртвовали младе и бацили их у прве борбене редове", изјавио је украјински војник који се борио у том граду, односећи тело погинулог ратног друга.

Украјинска војска се масовно предаје

"Нисмо имали подршку, ничег није било. Зато више нисам видео смисла у томе да се браним, а већ имамо око 200 (убијених) и 300 (рањених) војника који су кренули у борбу. Евакуација је исто лоша", признао је украјински војник на приватном снимку који је објавио Соловјов.

Украјински режим је такође нехотице признао пораз.

"Одузимали су наше позиције по веома високој цени, упркос свему су гурали напред и сада имамо то што имамо", рекао је саветник украјинског председника Алексеј Арестович.

"Сада су могућности за ослобођење Артјомовска (Бахмут) и Северска знатно побољшане. Ово је дуго очекивани излаз на мостобран Краматорског. Ово је заправо прекретница, а сада су у току припреме за тренутак који смо чекали – ослобођење Доњецке Народне Републике", поручио је Пушилин у емисији Владимира Соловјова.

image