Русија

Рогов о освајању Соледара: Украјинцима опао морал

Услед тешких губитака у Соледару Украјинци су очајни, рекао је Владимир Рогов за ТАСС
Рогов о освајању Соледара: Украјинцима опао морал© Tanjug/AP Photo/Roman Chop

Морал украјинских снага у Запорошкој области опада услед вести о успешним операцијама руских снага у Соледару, у Доњецкој Народној Републици, где је заробљено неколико стотина украјинских војника, рекао је вођа покрета "Ми смо заједно са Русијом" Владимир Рогов, преноси ТАСС.

"Што се тиче ослобођења Соледара, било је одређених информација и оне се потврђују, а морал милитаната Зеленског тоне, благо речено", истакао је Рогов.

Он је поручио да су те вести емотивно погодиле непријатеља у Запорошкој области.

"Јасно је да сви прате вести без обзира на цензуру медија, као и да ће сада почети да им се говори како је Соледар небитан и да ни Бахмут није толико важан, јер довољно је погледати промену онога што су говорили Зеленски, Јермак и Арестович и њима слични", рекао је Рогов.

Истакао је да је ослобођење града од велике моралне важности и за руске снаге.

"Соледар је релативно мали, али је веома важан као симбол, јер дуго нисмо нападали и ослободили ниједну заједницу, нарочито после догађаја у Харкову и Херсону", приметио је вођа покрета "Ми смо заједно са Русијом".

Баш као што је Рогов најавио раније, украјинска страна на све начине покушала је да умањи значај руске победе у Соледару.

Председник Украјине Владимир Зеленски навео да је Русија "терористичка држава" и да вести о победи у Соледару нису тачне, упркос снимцима и изјавама учесника борби.

"Терористичка држава и њени пропагандисти покушавају да прикажу да је део нашег града Соледара у поседу Русије. Међутим, борбе у Доњецку се настављају", рекао је Зеленски у видео обраћању.

Руски бизнисмен Јевгениј Пригожин рекао је синоћ да су Соледар, где су се водиле тешке борбе последњих дана, заузели борци Вагнерових јединица и да су преостале украјинске снаге заробљене у центру града.

Портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков навео је поподне да су руске трупе блокирале Соледар са севера и југа и да се непријатељства настављају унутар града.

Саветник вршиоца дужности шефа ДНР Јан Гагина рекао је да је у Соледару остало око 500 украјинских војника.

image