Русија

Кремљ: Заузели смо Соледар али борба није готова

Захваљујући несебичној и храброј борби руских војника, Русија напредује у Соледару и на другим фронтовима, рекао је Песков
Кремљ: Заузели смо Соледар али борба није готова© Tanjug/Maxar Technologies

Портпарол Кремља Дмитиј Песков је рекао да, само захваљујући несебичној и храброј борби руских војника, Русија напредује у Соледару и на другим фронтовима.

"Урађен је заиста гигантски посао. Сведоци смо апсолутно несебичних и херојских акција, не само у Соледару, већ у многим областима где се изводе офанзивне операције. У том духу ћемо наставити, тек ћемо се дивити нашим херојима", рекао је Песков.

Он је изјавио да ће Русија памтити имена јунака који су у борби дали своје животе, као и да ће бринути о повређенима.

Додао је да није време да се трљају руке, јер главни посао тек предстоји, циљеви се морају остварити.

"Циљеви специјалне војне операције остају исти - освајање ДНР и ЛНР као субјекти Руске Федерације, и они морају бити стављени у границе које су имале 2014. године", рекао је Песков.

Министарство одбране Русије је јуче објавило да су ваздушно-десантне јединице заузеле северни и јужни део града Соледара, а оснивач Вагнер групе Јевгениј Пригожин, касније током дана, да је град потпуно ослобођен.

Како је рекао шеф ДНР Денис Пушилин, након освајања града, могућности за ослобођење Артемјовска (Бахмута) су знатно побољшане.

Ситуација око запорошке нуклеарке је алармантна

Песков је ситуацију око нуклеарке Запорожје назвао алармантном због гранатирања које Оружане снаге Украјине још нису обуставиле.

Раније је шеф Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси најавио посету Украјини, а, како је рекао, боравиће и у Русији.

Песков је напоменуо да састанак са Гросијем није у распореду Владимира Путина, али ако је потребно иако постоји одговарајући захтев, преговори су могући.

image