Русија

Западни део Соледара под потпуном контролом Руса: Офанзива се наставља

Кијев очекује да ће руске снаге наставити офанзиву према административним границама ДНР-а и затим заузети територију леве обале у Запорошкој области, пише украјински портал "УНИАН"
Западни део Соледара под потпуном контролом Руса: Офанзива се наставља© Tanjug/AP Photo/Libkos

Читав западни део Соледара налази се под контролом руских снага, рекао је данас члан парламента ДНР-а Андреј Бајевскиј у интервјуу за "Соловјов Лајв". Ипак, у неким мањим деловима овог места битке се још настављају, признао је, објаснивши то тиме да се у њима налази мали број украјинских војника који настављају да пружају отпор.

"Настављамо са чишћењем територије. Операција је била успешна, па се западни део Соледара налази под нашом потпуном контролом", рекао је Бајевскиј. 

Украјинско Министарство одбране потврдило је информацију да се битке у близини Соледара настављају.

Министарка одбране Украјине Ана Маљар рекла је да се у округу Соледара у правцу Бахмута тренутно воде "жестоке и јако тешке борбе". Украјински војници, како је казала, настављају да се "очајнички боре" без обзира на тешку ситуацију.

Саветник шефа ДНР-а Игор Кимаковскиј изјавио је данас да је офанзива руске војске након заузимања највећег дела Соледара изузетно јака, те да војска "почиње да дејствује још ефикасније".

"Направљен је озбиљан напредак у региону Бахмута", поручио је Кимаковскиј, док је портпарол Кремља Дмитриј Песков похвалио војнике за храброст и пожртвованост, али и указао на то да главне битке тек предстоје.

Последњи подаци руског Министарства одбране такође показују да руске трупе настављају успешну офанзиву у правцу Доњецка.

Формације Оружаних снага Русије успеле су да униште пет диверзантско-извиђачких група у правцу Купјанска и елиминишу више од 30 војника у том региону. На Краснолиманском правцу погинуло је више од 100 припадника Оружаних снага Украјине, док је током напада у правцу Доњецка ликвидирано још око 70 војника. На Јужно-Доњецком делу фронта живот је изгубило 30 војника, јавља Министарство одбране.

У међувремену, украјински медиј "УНИАН" данас је пренео информацију са брифинга Генералштаба Украјине према којој Кијев очекује да ће руске снаге наставити офанзиву према административним границама ДНР-а и затим заузети територију леве обале у Запорошкој области.

image