Русија

САД: Соледар није битан, то је само једно село на Донбасу?

Власти у Вашингтону нису пропустиле прилику да омаловаже руско заузимање Соледара, у чијој одбрани је, према процени саговорника руске редакције РТ-а, погинуло између 20.000 до 25.000 људи
САД: Соледар није битан, то је само једно село на Донбасу?www.globallookpress.com © Edgar Gutiérrez

Координатор за стратегијске комуникације Савета националне безбедности Беле куће Џон Кирби рекао је да преузимање контроле над Соледаром и Бахмутом није кључно за даљи развој сукоба у Украјини, односно, да то неће имати никакав "стратешки утицај на сам рат" јер се ради о, како је казао, "малом селу у Донбасу".

"Не можемо потврдити да је Соледар пао", казао је Кирби новинарима, одговарајући на питање да ли Вашингтон признаје да су руске снаге преузеле контролу над овим местом, додајући да сматра да се офанзива Украјинаца неће спречити заузимањем сада најактуелније тачке на источном делу фронта.

"Видео сам шта Руси говоре на ову тему. Украјинци говоре другачије. Немамо наше снаге на терену тако да не могу да потврдим заузимање Соледара", рекао је Кирби.

"Не знамо како ће се ситуација даље развијати, тако да нећу да прогнозирам никакав успех или неуспех".

Према његовим речима, Руси су за ово, како он каже, најобичније село на Донбасу, заинтересовани јер је то важна тачка за даље преузимање Бахмута, али и место у којем се налазе рудници соли, те је Соледар интересантан и због економског аспекта.

Руски бизнисмен и оснивач војне компаније "Вагнер" пре два дана је поручио да је Соледар ослобођен, док су из Доњецке Народне Републике јуче рекли да се западни део овог места налази под потпуном контролом руских трупа, признавши да се у једном његовом мањем делу још налазе украјински војници који настављају да пружају отпор. Москва процењује да ће противничке снаге бити брзо елиминисане.

Ипак, без обзира на чињеницу што Кијев демантује тврдње о заузимању Соледара, ситуација је по свему судећи ипак знатно боља за руске позиције.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган ових дана ће разговарати како са својим руским колегом Владимиром Путином, тако и са лидером Украјине Владимиром Зеленским. Политичари ће, како се очекује, разговарати о отварању хуманитарног коридора, који би, како су пренели медији, требало да буду искоришћени за извлачење рањеника. Руски канали на Телеграму преносе информацију да ће коридор бити отворен из Соледара како би ово место напустили многобројни рањени украјински војници.

Саветник бившег украјинског председника: Украјина више нема снаге да пружа отпор 

Осим тога, бивши саветник украјинског председника Леонида Кучме, Олег Соскин, признао је на свом каналу на Јутубу да се на фронту не дешава ништа добро за Украјинце.

"Уколико Соледар буде изгубљен, мораћемо да предамо и Бахмут", рекао је и додао да се сва обећања Кијева о слању танкова, ракета и другог оружја на овај део фронта неће испунити јер "Украјина у најскорије време неће добити још наоружања, док се притисак од Русије појачава".

"Украјина више нема снаге да пружа отпор", казао је Кучме и оптужио и председника Украјине Владимира Зеленског и актуелну владу да су довели земљу у безизлазну ситуацију и да настављају да уништавају омладину тиме што је шаљу на прву линију фронта.

За то све, на крају, неће одговарати нико, објаснио је он и додао: "Сви они ће да се оперу од тога".

Зеленски не одустаје од Соледара?

У међувремену, украјински Телеграм канал "Резидент" објавио је податак да његови извори јављају да је Зеленски затражио од главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног да на било који начин поврати контролу над изгубљеним Соледаром и организује контраофанзиву.

"Сви аргументи Залужног да ће у том покушају бити изгубљене све резерве и борбено спремне јединице нису утицали на одлуку председника", пише канал "Резидент".

Подсетимо, привремени вршилац дужности шефа ДНР-а Денис Пушилин казао је за РТ да је пропагандистичка машинерија Зеленског покушала да од Соледара и Бахмута направи митска места, баш као што је то било учињено са Мариупољем, те да борбе које су се водиле у овом региону искористи за креирање имиџа несаломивости украјинске војске. 

image