Свет

Анкара: Ердоган ускоро са Путином и Зеленским о хуманитарном коридору

Званичници до сада нису наговестили путању евентуалног коридора
Анкара: Ердоган ускоро са Путином и Зеленским о хуманитарном коридоруwww.globallookpress.com © Sputnik/Handout via Xinhua

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган 13. и 14. јануара разговораће телефоном са руским и украјинским председником Владимиром Путином и Владимиром Зеленским, најавио је турски омбудсман Шереф Малкоч.

Главна тема разговора, како преноси украјински портал "Страна.уа" и турски медиј "Си-Ен-Ен Турк" (CNN Türk), биће отварање хуманитарног коридора између руских и украјинских снага. Он ће, како је планирано, бити коришћен за превоз рањеника.

Турски председник јуче је рекао да Анкара подржава иницијативе које би водиле отварању хуманитарног коридора.

"То је наша хуманитарна дужност. Наставићемо да радимо у том смеру", поручио је.

Омбудсмен Малкоч истог дана казао је да ће се коридор користити још и за повезивање породица, деце, жена…

Ипак, званичници до сада нису наговестили путању коридора.

"Страна.уа" је на свом Телеграм каналу данас пренела информацију да ће се коридор користити за излазак преосталих украјинских војника из Соледара.

Руске снаге јуче су објавиле да је Соледар ослобођен од Украјинаца, те да ће ово олакшати даљи продор на фронту. Данас је прецизирано из ДНР-а да се у Соледару ипак још налазе неки мањи центри отпора, односно, да се у њему налазе украјински војници. 

Руски бизнисмен и оснивач приватне војне компаније "Вагнер" Јевгениј Пригожин, чији су борци били главна ударна сила приликом ослобођења Соледара, јуче је изјавио да неће бити могуће разговарати ни о каквим хуманитарним коридорима. 

"Цивиле смо склонили и уништили украјинске јединице које нису хтеле да се предају", пренели су медији. 

image