Русија

Пригожин: "Вагнер" је гвозденом песницом зауставио америчке ратове

Ко је бацио једине атомске бомбе у историји човечанства на Хирошиму и Нагасаки, без икаквих последица по себе, запитао се оснивач "Вагнера" након што су САД ту групу уврстиле на листу криминалних организација
Пригожин: "Вагнер" је гвозденом песницом зауставио америчке ратовеwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Oснивач "Вагнера" Јевгениј Пригожин рекао је, одговарајући на питање РТ-а да објасни одлуку САД да његову групу уврсти на листу криминалних организација, да је задатак и план Американаца да уништe Русију и поделe је на мале делове. Према његовој оцени, ако би то Америка остварила, она се не би зауставила на томе већ би се даље борила са Кином и осталим ривалима, јер јој је циљ да постане највећа и најмоћнија држава на свету.

"Досад су Сједињене Америчке Државе напредовале са овим задатком. Узмимо за пример СССР", прецизирао је Пригожин.

Одлука да америчка влада уврстити "Вагнер" на листу криминалних организација дошла је неколико дана после успеха групе на бојном пољу Соледара, који је изгледа разљутио Америкаце.

"У свету увек постоји борба између добра и зла. Војна група 'Вагнер' је сила, руска снага која је увек на страни добра. Наравно, ако поченете мало да филозофирате, онда је за некога 'Вагнер' добро, за некога зло. Али ово је зло за наше непријатеље. Америка и Русија су заклети непријатељи, то је тако, какви год били ставови."

Пригожин је изричит да "Вагнер" није починио никаква кривична дела, и на оптужбе америчке стране одговара конкертним питањима: 

"Ко је бацио једине атомске бомбе у историји човечанства на Хирошиму и Нагасаки, без икаквих последица по себе? Ко је организовао ратове и револуције у Кореји, Вијетнаму, Авганистану, Либији, Сирији, Мозамбику, Централној Африци и тако даље?".

Први човек "Вагнероваца" додаје да је његова група после акција Америке долазила у неке од тих земаља и гвозденом песницом зауставила ратове.

"Дакле, ако 'Вагнер' сматрамо криминалном организацијом, онда су Сједињене Америчке Државе најмоћнији криминални синдикат који постоји на света, а базиран је само на новцу и профиту". 

Пригожин подсећа да постоје многе тајне које су толико узнемириле Америку и издваја само неке од њих. 

"Имам сведоке који се сећају како је ЦИА обучавала Осаму бин Ладена, доносила вреће новца и оружја за ИСИС у Сирији и другим земљама. Обучавали су бандите и терористе широм света да би свуда, у Европи, Африци, Азији, Јужној Америци било немира. Требало је да буде мирно само на плавом, острву снова званом САД."

Оценио је да већина земаља у свету покушава да не дође у сукоб са Америком, јер они власти које узвраћају отпором обично проглашавају антидемократским, па криминалним, па терористичким.

"Група 'Вагнер' није држава нити режим, то је млада необуздана снага које се Американци толико плаше. Покушали су да униште ту силу у близини Деир ез Зора 2018. године, али се она опоравила и без страха гледа у очи оличењу светског зла", рекао је.

Истакао је да се "Вагнеровци" никада нису агресивно понашали према Американцима.

"Више пута смо хватали наоружане групе и америчке обавештајне службенике који су покушавали да науде 'Вагнеру' и организовали покушаје атентата. Сваки пут смо их шутнули у ду.. и пустили на миру (видео-снимака има на претек)."

На крају, поручио је Американцима да су на губитку.

"Не треба нам туђе, али нећемо се одрећи ни свог", закључио је он.

image