Русија

Стаљинградска битка оличење ненадмашне храбрости и јунаштва

Стаљинградска битка преокренула је ток Другог светског рата и означила почетак ослобођења Европе и света од фашизма, саопштила је амбасада Русије у Србији
Стаљинградска битка оличење ненадмашне храбрости и јунаштва© Tanjug/(STR)

Прошло је 80 година од победе Црвене армије у бици код Стаљинграда – најзначајније прекретнице у Великом Отаџбинском рату у Другом светском рату.

Дана 2. фебруара, обележава се једна од најважнијих годишњица, не само за Русију, него и цео свет. На тај дан 1943. године, Црвена армија је сломила нацистичку војску у Стаљинградској бици, једној од најтежих и најкрвавијих у историји наше цивилизације, пише у саопштењу амбасаде Русије у Србији.

За хероизам доказан у жестоким борбама, које су трајале 200 дана, више од 700 хиљада совјетских бораца су одликовани медаљом "За одбрану Стаљинграда", а 122 војника – највишом државном наградом, орденом Хероја Совјетског Савеза.

Стаљинградска битка је постала оличење ненадмашне храбрости, јунаштва и самопожртвовања свих народа бившег Совјетског Савеза, преокренула ток Другог светског рата и означила почетак ослобођења Европе и света од фашизма.

Данас, 80 година касније, сећање на беспримеран подвиг предака, који су, дајући своје животе, онемогућили остваривање крвавих нацистичких планова, живи у људским срцима. То улива наду да човечанство ипак неће допустити препород нацистичке идеологије.

Прес служба Кремља саопштила је да ће руски председник Владимир Путин у оквиру обележавања годишњице битке бити у радној посети Волгограду.

У саопштењу се наводи да ће руски лидер положити венац код Вечне ватре у "Дворани ратне славе" у музеју "Стаљинградска битка" на Мамајевом кургану. Након тога, председник ће одржати говор на свечаном концерту.

image