Русија

ЕУ би да уведе санкције на нафту, али би и да има користи

Европска унија уклања оганичење цена нафте за производе направљене од руских сировина у другим земљама, као и у случајевима где се руски нафтни производи мешају са страним, наводи се у објашњењу ЕУ
ЕУ би да уведе санкције на нафту, али би и да има користиwww.globallookpress.com © Wolfram Steinberg

Европска унија је направила два изузетка од ограничења цена за руске нафтне деривате, произлази из објашњења објављеног на сајту Европске комисије. Реч је о производима направљеним од руских сировина у другим земљама, као и када се руски нафтни производи мешају са страним.

"Ако се руски нафтни производи прерађују у трећој земљи мешањем са нафтним производима друге државе, онда се руски производи више не сматрају руским и не примењује се горња граница цена", наводи се у документу.

Како је објашњено у Европској комисији, као резултат мешања, појављује се производ са другачијим царинским кодом, који се може продавати без узимања у обзир ограничења цена, а европски пружаоци услуга добијају могућност да слободно пружају услуге осигурања и транспорта.

Петог фебруара ступила је на снагу забрана увоза руских нафтних деривата у ЕУ и ограничење цене на њих је ступило на снагу. Граница је постављена на 100 долара по барелу за нафтне производе којима се тргује уз премију у односу на референтну нафту и 45 долара по барелу за оне којима се тргује уз попуст.

Слично ограничење цена нафте је на снази од децембра - 60 долара по барелу. Сировине које се не уклапају у ове границе забрањене су за превоз морем компанијама земаља коалиције. Поред Европске уније и земље Г7, међу којима су САД, Аустралија, Канада, Јапан и Уједињено Краљевство, учествују у механизму горње границе цена.

Као одговор на ове акције, Русија је припремила контрасанкције. Крајем прошле године, председник Владимир Путин потписао је указ о забрани испоруке нафте и нафтних деривата ако је уговором са уговорним странама директно или индиректно предвиђено ограничење цене. За нафту забрана важи од 1. фебруара, за нафтне деривате датум мора да одреди влада. Укупно трајање уредбе је ограничено на 1. јул 2023. године.

image