Русија

Руски пранкери обманули бившег шефа Пентагона: Еспер признао да Украјини време истиче

Бивши министар одбране САД поручио да Кијев ради "прљав посао" за Американце, те да га стога треба и даље подржавати, и додао да САД чекају револуцију у Русији
Руски пранкери обманули бившег шефа Пентагона: Еспер признао да Украјини време истичеwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Бивши шеф Пентагона Марк Еспер признао је у најновијем видеу руских пранкера Вована и Лексуса да Украјинци раде "прљав посао којим у САД никада не би хтели да се баве", те да им је због тога потребно пружити додатну војну подршку, укључујући и ракете дугог домета, јер им "време истиче".

У разговору са, како је Еспер мислио, бившим украјинским председником Петром Порошенком, који је, подсетимо, пре осам година потписао Минске споразуме и са којим је Еспер тад блиско сарађивао, бивши амерички министар одбране се "опустио" и признао да "нема смисла бранити Украјинцима да гађају територију Русије".

Притом, он је упозорио да треба опрезно поступати како се руски народ не би објединио око руског председника Владимира Путина, а Кијев изгубио подршку НАТО-а.

"Мислим да имате суверено право да наносите ударе по било ком објекту који пожелите. Храбри украјински народ ради прљав посао којим ми овде у САД никада нисмо хтели да се бавимо. Ето због чега треба да наставимо да вас подржавамо на сваки могући начин, Морамо да наставимо да подржавамо борбу до краја", рекао је Еспер, потврдивши да би ситуација могла да се промени уколико би у Русији дошло до револуције, коју америчко руководство ишчекује.

Вашингтон треба да настави да Кијеву шаље додатно наоружање, укључујући и АТАЦМС које већ дуго тражи, казао је Еспер, након чега је додао да се не слаже са америчким председником Џозефом Бајденом који захтева већу транспарентност када је реч о испоруци америчког наоружања.

Ово се дешава јер у обе партије, Демократској и Републиканској, постоје одређене струје које не разумеју зашто је потребно наставити с подршком Кијеву.

Међутим, како је упозорио, иако је транспарентност битна, тренутно није време за таква питања јер време истиче.

Ипак, бивши амерички министар је признао да га забрињава чињеница да би америчко оружје могло завршити у погрешним рукама.  

"Критиковао сам Бајдена што реагује споро и не жели да (Украјини) пошаље одређено наоружање. Мислим да треба да испоручимо Украјини АТАЦМС како бисмо онеспособили места са којих пуштају иранске дронове са Крима. Брине ме једино да ли ће наша технологија, коју Руси могу преузети, бити предата Кинезима или Иранцима. То је једино што може изазвати забринутост. На то се мора обратити пажња. Можете да нападате Русију користећи било које оружје", рекао је, док је, са друге стране, одушевљено прокоментарисао нападе на Кримски мост.

Ипак, за "патриот" системе је, како је оценио, већ касно, иако је добро што ће стићи. Они су Кијеву потребни сада, а не за шест или осам месеци, када ће, према његовим речима, бити испоручени.

"Не знам шта вам говоре из администрације Бајдена, али мислим да је (за 'патриот') већ касно. Они су вам потребни сада. Били су вам потребни још прошлог месеца", појаснио је.

Због тога је Еспер предложио да Кијев у разговору са Белом кућом предложи да се украјински војници већ сада обучавају за коришћење, на пример, АТАЦМС, како би, уколико буде договорена њихова испорука, војници могли одмах да их користе.

Ово је изузетно битно, јер су време, као и чињеница ко има иницијативу на фронту, јако битни за успех, закључио је.

Америчкој администрацији је потребно време како би донело одлуку о испоруци АТАЦМС, те је због тога потребно да Кијев настави да притиска и захтева ове системе, појаснио је.

Еспер је додао да Марк Мили, начелник Генералштаба САД, подржава његову идеју, као што би је највероватније подржале Пољска и балтичке земље, али да мисли да се томе ипак противе Француска и Немачка.

Коментаришући убиство Дарје Дугине, бивши министар одбране САД препоручио је Кијеву да не напада само оне који подржавају Путина, већ да своје напоре концентрише на логистичке центре и војна складишта. 

"Мислим да имате право да вршите такве акције (на руској територији)", одобрио је Еспер.

О Трампу и америчким снагама у Европи

Коментаришући бившег америчког председника Доналда Трампа, у чијој се партији налази, Еспер је казао да није имао контакт са њим већ више од две године, и да сматра да он није најбољи избор за САД, без обзира на то што је он урадио неке добре ствари за земљу и што подржава Украјину.

Као пример, због чега сматра да Трамп није најбоље решење за Сједињене Америчке Државе, навео је то да су њих двојица имали различите погледе на то колико би, заправо, требало ширити амерички војни утицај у Европи, пре свега на истоку.

Еспер је сматрао да би америчке војнике требало послати даље у Пољску, Румунију, Бугарску и балтичке земље, док се Трамп са тим није слагао. Он је захтевао да се амерички војници врате кући из тих земаља. 

Американац је отишао још даље када је рекао да сматра да су Руси проблем, јер их има и у Грузији, Азербејџану, Молдавији, Јерменији, али и Африци. 

"Они су проблем. Проблем је Путин", изјавио је.

О Минским споразумима

А сви проблеми су, како је навео, започели 2014. године, и још пре, 2008. године са Грузијом. 

За све је крива "наша неспособност да се успротивимо Путину", рекао је, додајући да мисли да је америчко повлачење из Авганистана, које је оценио као нешто "ужасно" и грешку, дало подстицај руском лидеру да започне војну операцију у Украјини. 

Цео разговор пранкера са бившим шефом Пентагона можете погледати овде

Подсетимо, руски пранкери су 2. фебруара разговарали и са Џоном Болтоном, бившим саветником америчког председника за питања националне безбедности. 

Болтон је казао да сматра да треба појачати санкције против Кремља и додао да треба зауставити покушаје Берлина и Париза, али и других земаља, да разговарају са Москвом. Он је признао и да је покушао да одговори белоруског лидера Александра Лукашенка од подршке Путину.

image