Свет

Нови "тајни рат" Пентагона у Украјини?

Два програма под назнаком строге поверљивости су замрзнути након почетка Специјалне војне операције у фебруару. Пентагон сада од Конгреса тражи финансије за наставак на њиховом раду, извештава "Вашингтон пост"
Нови "тајни рат" Пентагона у Украјини?© Ian Hitchcock/Getty Images

Министарство одбране САД покушава да убеди Конгрес да финансира два програма под назнаком строге поверљивости у који би се бавили видом "нерегуларног ратовања" у Украјини.

Програми су претходно замрзнути након што је Русија покренула Специјалну војну операцију у фебруару прошле године, док би одобрење Конгреса значило да ће Пентагон моћи да настави са програмима 2024. године, преноси "Вашингтон пост".

Позивајући се на више анонимних садашњих и бивших званичника САД, тај лист наводи да би ти програми омогућили америчким командосима да ангажују украјинске оперативце за "посматрање кретања руске војске и супротстављање дезинформацијама."

Два програма Пентагона у Украјини сматрају се делом шире праксе "нерегуларног ратовања", која се користи против непријатеља САД са којима Вашингтон није у директном сукобу, попут Русије и Кине, даље пише "Вашингтон пост".

Иако је Пентагон већ почео да саставља аргументацију за наставак тих програма, мале су шансе да Конгрес донесе одлуку о том питању пре јесени 2023. године, пише амерички лист и додаје да је и даље веома неизвесно хоће ли Бајденова администрација уопште дозволити америчким командосима да заиста успоставе физичко присуство у Украјини.

Конгрес није убеђен...

"Вашингтон пост" тврди да противници тог плана у Конгресу и даље нису убеђени, и да су неки од њих забринути да наставак таквих операција носи ризик од дубљег увлачења САД у сукоб између Москве и Кијева.

"Нешто што би почело као извиђачка мисија могло би брзо да се претвори у борбу када се на посреднике отвори ватра", рекао је један званичник новинарима под условом да остане анониман и додао да "није јасно како ће Министарство одбране променити мишљење људи у Конгресу о томе".

Представници војних одбора Сената и Представничког дома за оружане, Бела кућа и Пентагон одбили су да коментаришу, цитирајући назнаку поверљивости програма, преноси "Вашингтон пост".позивајући се на тајни статус програма, пренео је Пост.

...али колико ће се уопште питати?

Центар за правосуђе Бренан на Правном факултету Универзитета у Њујорку објавио је прошлог новембра исцрпан извештај о томе како су САД у протекле две деценије водиле више од десет "тајних ратова" о којима Пентагон није известио ни јавност, али ни чланове Конгреса.

Већина тих "тајних ратова" вођена је управо помоћу локалних посредника и често у виду "нерегуларног ратовања". Како се у извештају наводи, ти "тајни ратови" одвијали су се диљем света, укључујући и Африку, Блиски исток и Азију.

У извештају је такође представљена листа земаља из 2018. године у којима се спроводе програми обуке и наоружавања, односно земаља које су за такве програм предложене. На листи се налази и Украјина, али и Србија и тзв. Косово.

image