Русија

Швајцарска признала: Немамо основа да заплењену руску имовину дамо Кијеву

Устав Швајцарске брани нам да руску имовину предамо Украјини, наводи се у саопштењу владе у Берну
Швајцарска признала: Немамо основа да заплењену руску имовину дамо Кијевуwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Влада Швајцарске признала је да би предаја заплењене руске имовине Кијеву била противзаконита.

На сајту Федералног савета Швајцарске наводи се да је држава, након консултација са правним саветницима, "дошла до закључка да заплена руске имовине није у складу са законом те земље".

"То би противречило гаранцијама које даје Устав", наводи се у саопштењу.

Одлука је донета након анализе радне групе коју је одредила Савезна канцеларија за правосуђе, а услед многобројних предлога из Европске уније да се заплењена средства пошаљу Кијеву.

Током недеље медији су пренели да је влада Швајцарске запленила руску имовину у вредности од 8,1 милијарде америчких долара, док је банка "Креди Свис" додала да је на све то запленила и додатних више од 19 милијарди долара.

ЕУ је раније током дана усвојила одлуку о стварању посебне радне групе која би изучавала под каквим околностима би било могуће послати Украјини све оно што је Унија запленила од Русије. Премијер Шведске јуче је поручио да Унија до сада није имала сличан задатак, те да нема модела из праксе који би се могао искористити у случају Украјине и Русије.

Ипак, иако је ЕУ запленила средства у износу од 258 милијарди америчких долара, у Бриселу још не знају где се "крије" највећи део тог новца, пренео је раније "Блумберг". За сада је, према писању овог медија, лоцирано само 14 одсто свих актива, што износи око 36,4 милијарде долара. 

Упркос данашњој одлуци владе, Швајцарска ће и даље наставити да подржава Украјину у конфликту са Русијом.

"Русија је прекршила међународно право нападом на Украјину и стога има обавезу да Украјини плати одштету", наглашено је у данашњем документу.

image
VV inauguration
banner