Русија

Кремљ: Током дана могућ сусрет Путина и Ванг Јиа

Дмитриј Песков поручио да молдавско руководство клизи у антируску хистерију, а да такав недостатак конструктивизма тешко може да им помогне
Кремљ: Током дана могућ сусрет Путина и Ванг Јиаwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Портпарол Кремља Дмитриј Песков поручио је данас да је могуће да ће се руски председник Владимир Путин данас срести са шефом кинеске дипломатије Ванг Јиом, који је у јутарњим сатима допутовао у Москву, преносе медији. 

"Не искључујемо да је могуће да ће данас доћи до сусрета", поручио је Песков.

Односи две земље су свеобухватни, пошто су две земље савезници, рекао је портпарол.

Путин и кинески колега имаће о чему да разговорају будући да је, како каже Песков, ситуација у свету веома је динамична.

Пре седам дана, представник кинеског Министарства спољних послова поручио је да ће Ванг Ји у Русији са руским партнерима разговарати о развоју билатералних односа и о глобалним проблемима.

Пекинг ће ускоро, како је наговестила кинеска страна, објавити предлог мировног споразума у Украјини.

Током данашњег дана, Путин неће имати никакве обавезе, рекао је Песков. Лидер ће се посветити сутрашњем догађају, годишњем обраћању, које је прошле године због ситуације у Украјини било одложено. 

Њему ће присуствовати и неки учесници Специјалне војне операције. Председник је стога у контакту са бројним званичницима, потпредседницима, министрима са којима проверава информације и усаглашава ставове, поручили су из Кремља. 

Руси стоје чврсто уз Путина

И поред свега, руско друштво подржава свог председника, подсетио је портпарол Кремља.

"То је резултат великог броја чинилаца, упркос томе што се Русија данас налази у веома тешком тренутку", нагласио је Песков.

Економија Русије је, како је напоменуо, према неким показатељима већ прешла у фазу раста и чврсто стоји на ногама.

Молдавија клизи у антируску хистерију

Из Москве су данас поручили и да би нове власти у Молдавији требало да припазе на то какве изјаве дају, након што је нови премијер Дорин Речар, још док је био кандидат за ту функцију, изјавио да планира да демилитаризује Придњестровље, односно, да контингент руских војника протера са те територије.

"Ми са Молдавијом имамо веома напете односе. Молдавско руководство ставља акценат на све антируско и клизи у антируску хистерију. Такав недостатак конструктивизма тешко може помоћи Молдавији, и наравно, то штети нашим билатералним односима", рекао је Песков одговараући на питање каква су очекивања Москве од будуће сарадње са новом владом Молдавије.

Што се тиче Придњестровља, како је рекао, Русија ће наставити да испуњава своје обавезе.

"Нашим колегама из Молдавије желимо да поручимо да треба да буду веома, веома пажљиви", рекао је данас Песков.

Подсетимо, Придњестровље се од 1992. године не контролише Кишињев. Овај регион покушавао је још до распада СССР-а да "изађе" из Молдавије, бојећи се да би та држава могла да се прикључи Румунији у једном тренутку.

Око 60 одсто становника Придњестровља чине Руси и Украјинци.

Мир на овој територији обезбеђују 402 руска војника, 492 војника Придњестровља, 355 војних лица које је послао Кишињев и 10 украјинских војника, пишу "РИА Новости".

image
VV inauguration
banner