Свет

Кина осмислила решење за сукоб у Украјини: Шта пише у документу који је написао Пекинг

На Минхенској безбедносној конференцији Пекинг је најавио објављивање документа којим предлажу решење сукоба у Украјини
Кина осмислила решење за сукоб у Украјини: Шта пише у документу који је написао Пекинг© Tanjug/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Кина је припремила документ о проналажењу политичког решења за сукоб Русије и Украјине, а његово скоро објављивање најављено је на Минхенској безбедносној конференцији.

Овај документ наглашава активне напоре Пекинга у вођењу мировних преговора између Москве и Кијева, а како је рекао шеф кинеске дипломатије Ванг Ји у Минхену, сукоб ствара још већи хаос по глобалну безбедност и економије.

Документ ће унети преко потребан здрав разум за одговор света на ову кризу, пише "Глобал тајмс".

Ванг је рекао да ће документ поновити важне оцене кинеског председника Си Ђинпинга, које наглашавају да треба поштовати суверенитет и територијални интегритет свих земаља, да циљеве и принципе Повеље УН треба поштовати, да легитимне безбедносне бриге свих земаља треба схватити озбиљно и да треба подржати све напоре који воде ка мирном решавању кризе.

У документу, Кина ће поновити да се нуклеарни рат никада не сме водити и да се у њему не може победити, рекао је Ванг, додајући да Кина такође позива на напоре да се осигура безбедност цивилних нуклеарних објеката, противи се нападима на нуклеарне електране и залаже се за заједничке напоре да се супротстави употреби биохемијског оружја.

Што је ситуација сложенија, то је већа потреба да се остане хладан и прагматичан, рекао је Ванг, истичући да је Кина спремна да се удружи са свим странама како би наставила напоре за постизање мира што пре.

Документ ће нагласити активну улогу Кине у настојању да се постигне мирно решење које ће, надамо се, довести до краја сукоба који се одуговлачи већ годину дана, рекао је Ванг Хуијао, председник невладиног тинк тенк Центра за Кину и глобализацију, који је такође присуствовао Минхенској безбедносној конференцији, објавио је "Глобал тајмс".

Тренутно је тешко за све стране укључене у сукоб да постигну консензус, али овај сукоб уништава свет, рекао је Занг Хонг, научни сарадник Кинеске академије друштвених наука. Он је напоменуо да предлози Кине на Минхенској безбедносној конференцији, као и документ који је пред објављивањем, говори свету да Кина активно тражи решење за кризу".

"Покушавамо да релевантне стране доведемо за преговарачки сто, Кина не седи беспослена."

На састанку са украјинским министром спољних послова Дмитром Кулебом у суботу, Ванг Ји је рекао да Кина увек стоји уз мир и дијалог и залаже се за мировне преговоре.

"Не желимо да видимо продужену и проширену украјинску кризу, а заједно са међународном заједницом, вољни смо да спречимо даљу ескалацију ситуације", рекао је Ванг Ји, саопштило је кинеско Министарство спољних послова у недељу.

У саопштењу се цитира Кулеба који је рекао да су Кина и Украјина одржавале комуникацију целе године, а Украјина придаје велики значај међународном статусу и утицају Пекинга, озбиљно схвата став Кине о решавању кризе политичким путем и радује се њеној конструктивној улози.

Документ Пекинга добио позитивне сигнале са Запада

Кинески предлог решења за текућу кризу добио је позитивне повратне информације од неких европских земаља, пише "Глобал тајмс". Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок поздравила је напоре Кине да искористи свој утицај за подстицање на мир, али је рекла новинарима да је интензивно разговарала са Ванг Јијем током билатералног састанка у петак о томе шта значи праведан мир: "не награђивати нападача, агресора, већ залагати се за међународно право и за оне који су нападнути".

Говорећи на конференцији, Ванг Ји је рекао да украјинска криза није оно што би Кина желела да види. Кина није директно укључена страна, рекао је Ванг, напомињући да није изабрала да буде посматрач или долива уље на ватру, а још мање да искористи кризу.

Ванг Хуијао рекао је да у Европи расте забринутост због последица дуготрајних сукоба и да би волео да се сукоб оконча.

"Ипак неки Европљани нису вољни да седну и разговарају, плус САД подржавају наставак рата. Под таквим околностима, кинески предлог мировних преговора је од велике важности", рекао је Хуијао.

Француски председник Емануел Макрон позвао је на интензивирање западне подршке Украјини, али је такође подвукао да су мировни преговори крајњи циљ. "Нико од нас неће променити географију и Русија је на европском тлу", рекао је он. "С обзиром на то, мораћемо да преговарамо", додао је Макрон.

Европа је сада заглављена у ирационалној мржњи и антагонизму према Русији, рекао је Џанг, дајући пример да је Минхенска безбедносна конференција фокусирана на европску безбедност, али је Русију искључила из учешћа. "Таквим начином размишљања је тешко довести Русију за преговарачки сто", истакао је он.

Снабдевање Запада напредним оружјем Украјини неизбежно ће изазвати противудар Русије, изјавио је за "Глобал тајмс" Сонг Зонгпинг, кинески војни експерт и ТВ коментатор, напомињући да притисак Запада може додатно да притисне Русију да убрзано развија своје оружје. "Тада се рат никада неће завршити и цела Европа ће бити захваћена ратом", рекао је он.

Упркос више рунди преговора између Русије и Украјине, мировни преговори су завршени без икаквог резултата. "Нисмо свесни који разлзи стоје иза тога", рекао је Ванг Ји, додајући да изгледа да неке снаге можда не желе да виде успешан мировни разговор или окончање сукоба. Те снаге не маре за животе народа Украјине, нити штету коју је нанела Европа, рекао је Ванг и додао да уместо тога имају већи стратешки циљ.

За разлику од кинеског промовисања мирног решења, САД покушавају да разбуктају сукоб и покушавају да искористе сукоб да забију клин између Пекинга и Брисела, пише "Глобал тајмс".

Говорећи на Минхенској безбедносној конференцији, потпредседница САД Камала Харис рекла је да је Русија починила "злочине против човечности" током сукоба са Украјином и да је Русија сада ослабљена земља након што је Бајден предводио коалицију Запада како би је казнио. Харис је такође упозорила на кинеску подршку Русији у кризи са Украјином.

У изјави коју је кинеско Министарство спољних послова објавило у недељу на брифингу о састанку између Ванг Јиа и америчког државног секретара Ентонија Блинкена, Ванг је рекао да се Кина држи принципа и залаже за мировне преговоре о украјинској кризи.

"Билатерални односи Кине и Русије су у суверенитету две независне земље. Никада не прихватамо упирање прстом из Вашингтона или притисак на односе Кине и Русије. САД, као велика земља, треба рационално да промовише политичко решење кризе, а не да подстичу ватру и траже користи од сукоба", рекао је Ванг.

"САД заправо не маре да ли ће криза бити окончана миром или не. Оне толико желе да Русија изгуби да им је свеједно да ли ће таква жеља бити по цену живота украјинског народа", рекао је Џанг.

Он је, упоређујући кризу са раном на руци, рекао да је "предложено решење Кине да се стави неки кинески лек да залечи рану која крвари, док САД желе да одсеку целу руку".

image