Русија

Боцан-Харченко: Срби нису емотивно спремни да буду у антируском табору

Русија и Србија редовно разговарају о билетералној и економској сарадњи, али најважнија прича је "Косово", нагласио је руски амбасадор
Боцан-Харченко: Срби нису емотивно спремни да буду у антируском табору© Tanjug/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ (STF)

Многи Срби на моралном нивоу не прихватају да Србија може да постане део антируског табора, рекао је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко. Према његовим речима, многи Срби су свесни користи коју Београд има од пуне сарадње са Русијом и разумеју циљеве Специјалне војне операције.

Према истраживањима јавног мњења, око 80 одсто Срба је категорично против укључивања Београда у антируске мере, подсетио је руски амбасадор.

Пред Србијом је још 2022. године стављен тежак избор, рекао је амбасадор и додао да је за Запад приоритет да се Србија примора на антируске санкције, а све како би се разбио суверенитет земље, што је крајњи циљ Запада, сматра амбасадор.

"Запад прети Београду 'секундарним санкцијама' због одбијања да се придружи ограничењима против Русије. ЕУ и САД покушавају да докажу да Србија, као европски кандидат, мора да преиспита своју спољну политику", рекао је он.

Србима прете да ће блокирати преговоре за улазак у ЕУ, ограничити приступ фондовима ЕУ и да ће суспендовати безвизни режим, а прете и да ће смањити западне инвестиције, навео је амбасадор и додао да би такав сценарио за Србију био болан, јер је земља кренула добрим темпом економског развоја.

Руско-српска сарадња се развија и задржава пријатељски и стратешки карактер, што је одобрено у заједничкој декларацији усвојеној на највишем нивоу, рекао је амбасадор у интервјуу за руски лист "Ведомости".

Истакао је да Русија редовно разговара о билатералним темама, економији и реализацији заједничких пројеката са председником Србије Александром Вучићем.

"Најважнија прича је Косово. Председник нас информише о стању ствари у покрајини, о корацима које је предузела Србија, о изгледима за дијалог Београда и Приштине, о раду са западним посредницима", нагласио је Боцан-Харченко.

У недавној изјави председник Вучић је јасно рекао да је признање независности тзб. Косова потпуно искључено и Русија, према речима амбасадора, веома цени то што Београд води самосталну политику, одупирући се притиску са Запада.

Руска дијаспора у Србији расте

Број припадника руске дијаспоре у Србији је након почетка Специјалне војне операције и делимичне мобилизације знатно порастао, рекао је амбасадор Русије у Србији.

"Тренутно је у Стбији око 160 хиљада Руса. Узимајући у обзир сродан језик и сличан начин живота, наши сународници могу брзо да се прилагоде. Већина њих наставља да се бави истим послом као и раније. Овде се отварају нове компаније. Многи људи су запослени у АјТи сектору", рекао је Боцан-Харченко.

Истовремено, амбасадор је признао да поједини имигранти из Русије на територији Србије покушавају да организују антируске догађаје, али је број њихових учесника ограничен на стотинак људи.

image