Русија

Медведев поручио САД: Ако желите пораз Русије, бранићемо се и нуклеарним оружјем

Ако Русија оконча Специјалну војну операцију без победе, она неће више постојати, биће раскомадана, рекао је заменик шефа руског Савета безбедности
Медведев поручио САД: Ако желите пораз Русије, бранићемо се и нуклеарним оружјемNone © Tanjug/Ekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Заменик шефа руског Савета безбедности Дмитриј Медведев рекао је да је свет на ивици глобалног сукоба уколико Вашингтон жели пораз Москве, јер ће се Русија бранити свим средствима, укључујући нуклеарно оружје.

"Амерички естаблишмент је до сада размишљао отприлике овако: ми ћемо вас свуда и у свему размазити, испоручићемо гигантске количине оружја кијевском режиму, радићемо на томе да победимо Русију, ограничићемо вас и уништити, али стратешка безбедност је посебно питање. То није повезано са општим контекстом односа између САД и Русије", написао је Медведев на Телеграму.

Он је рекао да су грешка Американаца управо њихови закључци да стратешка безбедност и паралелни покушај уништења Руске Федерације нису међусобно повезани.

"Ово је грешка коју је створиo њихов осећај супериорности и некажњивости. Уосталом, свим разумним силама је очигледно да ако САД желе пораз Русије, онда смо на ивици светског сукоба", поручио је бивши руски председник.

Медведев је додао да ако САД желе да победе Русију, онда та земља има право да се брани било којим оружјем, укључујући и нуклеарно.

"Како је исправно рекао Владимир Путин: 'Немогуће је победити Русију на бојном пољу'. Са тим је повезана суспензија (за сада) СТАРТ-3. Пустите елите у САД да размисле о томе шта су постигле. Посматраћемо и реакцију других нуклеарних сила, чланица НАТО-а, Француске и Британије. Њихове стратешке нуклеарне снаге обично нису биле укључене у биланс нуклеарних бојевих глава и носача приликом припремања споразума између САД и СССР-а (Русије), али је крајње време да то учине", навео је он.

Русија ће бити раскомадана ако оконча Специјалну операцију без победе

Медведев се осврнуо и на речи америчког председника Џозефа Бајдена, који је у Варшави рекао да ако Русија прекине своју "инвазију", рат ће се завршити одмах, док ако Украјинци престану да се бране, то ће бити крај Украјине", рекавши да је ово "префињена лаж".

"Истина је потпуно другачија. Ако Русија оконча Специјалну војну операцију без победе, Русије неће бити, она ће бити раскомадана. Ако САД престану да испоручују оружје кијевском режиму, тада ће се рат завршити", закључио је он.

image