Русија

Рјабков: Русија ће пратити нуклеарни потенцијал САД

Тренутно не водимо дијалог са Американцима о овом питању и не знамо да ли ће се он наставити, а Москва ће са посебном пажњом пратити какве одлуке заузимају Лондон и Париз, рекао је заменик руског министра спољних послова
Рјабков: Русија ће пратити нуклеарни потенцијал САДwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков рекао је да ће национална техничка средства контроле омогућити Русији да поуздано надгледа нуклеарне потенцијале у Сједињеним Државама након што је обустављена размена информација са Вашингтоном у оквиру Новог СТАРТ-а, преносе "РИА Новости".

"Постоје национална техничка средства која омогућавају прилично поуздану процену онога што се дешава. Поред тога, стекли смо искуство у праћењу дешавања у САД користећи друге могућности у овој области. Ово није исто што и размена информација у оквиру споразума. Али ситуација се радикално променила, па ћемо кренути од онога што је доступно", рекао је Рјабков.

Он је нагласио да ће Москва са посебном пажњом пратити какве одлуке заузимају Лондон и Париз у овој области.

"Тренутно не водимо дијалог са Американцима о овом питању. И не зна се да ли ће се он наставити. Али са становишта војног планирања, анализе ситуације у којој се Руска Федерација налази у осигуравању своје безбедности, немогуће је занемарити британски и француски потенцијал", закључио је Рјабков.

Руски председник Владимир Путин јуче је у обраћању Федералној скупштини саопштио да Русија обуставља учешће у Споразуму о стратешком офанзивном наоружању (Нови СТАРТ), наводећи да је "недопустиво што САД прекрајају светски поредак успостављен након Другог светског рата". 

Будућност споразума СТАРТ у потпуности зависи од Сједињених Држава

Рјабков је рекаод да ситуација око будуће судбине СТАРТ-а у потпуности зависи од САД.

"Баш све, у потпуности, зависи од САД, и од тога које одлуке ће донети, и који курс политике ће следити", истакао је.

Према његовим речима, "председник Русије ће одлучити да ли и када ће сазрети услови за ревизију или појашњење јучерашње одлуке, или предузимање додатних контрамера.

"Тренутно не видимо никакве знаке да се ситуација у понашању Вашингтона, променила бар у неким аспектима", оценио је он.

Могуће повлачење Америке из СТАРТ-а 

Заменик руског министра спољних послова није искључио да би САД, након што је Русија суспендовала споразум о стратешком офанзивном наоружању, могле да се повуку из њега.

"Не искључујем ништа. Американци су се повлачили из споразума. Није лако предвидети шта могу даље да ураде, али понашање Вашингтона не изазива оптимистичко расположење", истакао је Рјабков.

Руски председник Владимир Путин јуче је у обраћању Савезној скупштини рекао да Руска Федерација суспендује учешће у Уговору СТАРТ, напомињући да немају само Сједињене Америчке Државе нуклеарни арсенал, са којима је потписан овај уговор, већ и земље НАТО-а попут Француске и Велике Британије.

Бајденов говор самопоражавајући покушај притиска на Русију

Како је Рјабков навео, говор америчког председника Џозефа Бајдена дан раније у Пољској један је од многих пропалих покушаја да се изврши притисак на Русију у жанру и да је очигледна оправданост одлуке Москве да суспендује учешће у Уговору СТАРТ.

"Ову представу оцењујем као један од многих пропалих покушаја у жанру да се изврши притисак на Руску Федерацију. Ту нема ничега новог. Сви смо ово чули на десетине пута, чућемо поново у различитим наступима. Одлука да се СТАРТ суспендује је потпуно оправдана. У политици Вашингтона у руском правцу нема ни мало здравог разума", нагласио је Рјабков.

image
VV inauguration
banner