Русија

Шеф немачке обавештајне службе: Русија може да мобилише још милион војника

БНД оцењује да се Украјинци веома успешно супротстављају Русима, али да ће на дуге стазе то бити тешко, јер зависе од западне подршке
Шеф немачке обавештајне службе: Русија може да мобилише још милион војникаwww.globallookpress.com © Tsitsagi Nikita

Русија би могла да мобилише још милион војника у Специјалној војној операцији у Украјини, тврди немачка Федерална обавештајна служба (БНД). 

"Прошле јесени је мобилисано и регрутовано око 300.000 људи, неки се још увек обучавају, неки су већ у борби", рекао је шеф БНД Бруно Кал, преноси лист "Штерн". "Русија може да мобилише још милион мушкараца, ако Кремљ процени да је то потребно."

Годину дана након почетка сукоба, Кал каже да не види спремност Владимира Путина за преговоре или за постизање мира. 

"Тренутно се ради на остваривању предности на бојном пољу, јер то Путину омогућава да можда у неком тренутку наметне своје услове за мир", додаје.

У многим аспектима, ток сукоба је био потпуно другачији од оног што су претпостављали Москва, Украјина и Запад, рекао је шеф БНД. Он тврди да се Украјинци тренутно веома ефикасно супротстављају Русима, али да ће на дуге стазе то бити тешко, јер зависе од западне подршке. 

Он истиче да је Русија успела да заустави успехе Кијева и да се сада воде врло сурове рововске борбе. 

Што се тиче спекулација о могућој руској офанзиви на пролеће, Кал поручује да би то заправо било "интензивирање онога што већ сада видимо".

image