Русија

Пушков упозорава: Ако НАТО пошаље пилоте у Украјину, то значи улазак у рат

Немогуће је за кратко време обучити украјинске пилоте да управљају авионима Ф-16, а и мало је земаља које су спремне да пошаљу тако скупу опрему, јер Украјина никада ништа неће платити, каже руски сенатор
Пушков упозорава: Ако НАТО пошаље пилоте у Украјину, то значи улазак у ратGetty © Photo by Michael Ammons/U.S. Air Force/Getty Images

Руски сенатор Алексеј Пушков упозорио је НАТО да ће, у случају да пошаље своје пилоте у Украјину, то значити улазак у рат.

"Суштина проблема у вези са испоруком ловаца није у томе што земље НАТО-а не желе да шаљу авионе у Украјину, већ у томе што ће уз авионе морати да пошаљу и своје посаде. А слање пилота и њихово учешће у сукобу значило би улазак НАТО-а у рат", написао је Пушков на Телеграму.

Он је напоменуо да је немогуће за кратко време обучити украјинске пилоте да управљају авионима Ф-16 или "рафалом" који се такође спомиње као могућност. Осим тога, како је навео, мало је земаља које су спремне да пошаљу тако скупу опрему, јер "Украјина никада ништа неће платити".

Бивши премијер Велике Британије Борис Џонсон јуче је позвао Уједињено Kраљевство да "пробије лед" и постане прва земља која ће Украјини испоручити борбене авионе.

"Украјина жели Ф-16. Ми их немамо, али имамо 'тајфуне'. Мислим да Британија треба да пробије лед и пошаље их Kијеву. Ако Русија победи, Путин би могао да запрети балтичким државама и онда би наша безбедност била угрожена", устврдио је Џонсон.

Џонсон је очигледно уверен да ће их Украјинци користити само за одбрану своје земље па је охрабрио владу те земље да испоручи неке од британских војних авиона.

"Ако је у питању обучавање људи да користе те машине, можемо ми и то", самоуверено је рекао Џонсон и додао да "нема сумње" да Украјина може да поврати територију од Русије ако има борбене авионе.

Ово нису једини покушаји контроверзног британског политичара да остане видљив на међународној сцени. Џонсон је такође изјавио да себе сматра кандидатом за будућег генералног секретара НАТО и да не види никакве противречности у приступању Украјине Алијанси као пуноправне чланице.

"Морам да саопштим да постоји таква идеја. Сматрам себе кандидатом. То је веома добра и важна позиција. Сада је НАТО јачи него икад, док је украјинско чланство перспектива, то се мора догодити", нагласио је он.

Пољска: Спремни смо да обучавамо украјинске пилоте

Пољски премијер Матеуш Моравјецки изјавио је данас да је Варшава "спремна" да обучи украјинске пилоте за борбене авионе Ф-16.

"Спремни смо да спроведемо обуку на ловцима Ф-16 у Пољској. Подвлачим да то увек треба да буде договорено у оквиру шире коалиције, али ми смо спремни да спроведемо такву обуку", поручио је Моравјецки.

image