Русија

Медведев: Нико не може да командује Русијом, јачи смо од наших непријатеља

Русија је самостална земља, која има капацитете да се одбрани и чврсто стоји иза својих циљева, поручио је бивши председник Руске Федерације
Медведев: Нико не може да командује Русијом, јачи смо од наших непријатељаwww.globallookpress.com © Ekaterina Shtukina, Sputnik Pool Photo via AP

Русија је самостална држава, на коју нико не може да врши притисак и којом нико не може да командује, рекао је Дмитриј Медведев, заменик председника Савета безбедности Русије. Он је нагласио да се против Москве данас бори велики број земаља, али и додао да је Русија ипак јача. 

"Нама нико не шефује. Русија је самостална земља. Ми штитимо нашу земљу и наше грађане. Бесмислено је да било ко покушава да нас притиска, да нам наређује или да нас плаши", написао је Медведев у чланку за часопис "Национална одбрана".

Подсетио је да је Русија слободна земља, која има своје циљеве, али и капацитете да стане иза њих.

"У стању смо да се заузмемо за себе, без било чије помоћи или смерница", упркос томе што се данас Русији супротставља "фактички читава империја различитих непријатеља: од украјинских и европских неофашиста и Американаца, преко осталих Англосаксонаца и њихових вазала". 

"Они су задали себи циљ да униште нашу земљу и да је обришу са лица земље. Али, ми смо јачи и то је сада очигледно", додао је он. 

Медведев је подсетио на чињеницу да колективни Запад чини свега око 15 одсто од укупног становништва на планети, те додао да се ради о мањини, иако богатој, која сада ради против Москве. 

Читава криза, како је објаснио, имала је и позитивне ефекте. 

Руски народ се објединио и схватио да је демократија Запада само једна илузија и да су тамо, заправо, хипнотисани русофобијом. Са друге стране, овако велико јединство народа који живе у Русији требало би сачувати, а затим и наставити са нормалним животом.

"Морамо бити усмерени на стварање нечег новог, на развој земље", објаснио је.

Ипак, како је казао, "оно што је најбитније јесте то да смо за ових годину дана постали још сигурнији у своје способности и у то да ћемо победити".

Запад ће одбацити Украјину

Политичар се осврнуо и на односе Запада и Украјине, рекавши да ће западне државе сигурно оставити Украјину на цедилу у тренутку када виде да им она више неће бити од користи.

Кијевски режим, како је рекао, све ово као да не види, иако је историја врло добар учитељ, те је у њој било доста примера како су се западњаци понашали и према онима који су били њихови фаворити у тренутку када су схватили да им они више не могу помоћи. 

"Запад вештачки продужава ову агонију, надајући се да ће на тај начин ослабити Русију, свог давног и главног геополитичког непријатеља. Њихов циљ је да победе Русију туђим рукама", напоменуо је.

Ово је, по свему судећи, довољно да на Западу оправдају сав новац који дају Кијеву, док их је за Европљане и обичне Украјинце, који и највише страдају, баш брига, упозорио је Медведев.

Навео је да ће укупна вредност само америчке помоћи Кијеву, која се Украјини шаље од 2014. године, ускоро достићи 50 милијарди америчких долара. 

О наоружању

Медведев се осврнуо и на тему наоружања. Рекао је да су Руси успели да преузму велики број оружја послатог Украјини и да га успешно проанализирају. У том процесу, стручњаци су сазнали доста интересантних ствари, које могу бити од користи за војску, објаснио је Медведев. 

"Непријатељско оружје је добро изучено, искористили смо њихово искуство", поручио је. 

Стручњаци у земљи, према његовим речима, раде у три смене, даноноћно, те је врло смешно када из Кијева поручују да се Москва суочава са дефицитом неког оружја.

Супротно томе, Медведев напомиње да се одређене европске земље жале на то што су им складишта оружја опустела, док су, према писању аналитичког центра за стратешка и међународна истраживања "ЦСИС", у Пентагону незадовољни што им није остало залиха појединог наоружања за своје потребе.

image