Русија

Песков: Запад да је хтео, одавно је могао да седне за преговарачки сто (ВИДЕО)

Земље НАТО-а, које су постале учесник у сукобу у Украјини, делују као јединствен блок и не као противник Русије већ непријатељ, рекао је портпарол Кремља
Песков: Запад да је хтео, одавно је могао да седне за преговарачки сто (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да је Запад могао одавно да седне за преговарачки сто, само да је хтео, иако би ти преговори сигурно били тешки, али ипак би се догодили.

"Ситуација се драстично променила. Још раније када је председник Путин пре доношења одлуке о почетку Специјалне војне операције формулисао пројекте безбедносних споразума који су послани Вашингтону, Бриселу и Бечу, чули смо неспремност да разговарају са нама. Запад да је желео, преговарао би, иако би то све било тешко, међутим они су одбили", рекао је Песков у интервјуу за "Известија".

Како је Песков навео, потенцијал посредовања западних земаља је нестао. 

"Ако говоримо о значајним садржајима, тада постоји велики знак питања. Једна је ствар када сте неутрални у неком сукобу, а друга када индиректно учествујете и изјасните се да намеравате да повећате своје учешће на страни једног од учесника, у овом случају, Украјине", додао је он.

НАТО делује као непријатељ Русије

Портпарол Кремља навео је да земље НАТО-а, које су постале учесник у сукобу у Украјини, делују као један блок и не као противник Русије, већ као непријатељ, који 24 сата делује против ње.

"НАТО је сада јединствен блок који поступа као непријатељ Русије. Њихова обавештајна служба ради против нас 24 сата дневно. Њихово оружје, како је Путин нагласило у недавном интервјуу, бесплатно се испоручује Украјини. Пуцају на нашу војску, а да не говорим о чињеници да пуцају на грађане Украјине, да гранатирају украјинске градове и села", навео је Песков.

Путин отворен за преговоре са Макроном и Шолцом

Песков је нагласио, да иако је Кремљ чуо многе изјаве немачког канцелара Олафа Шолца и француског председника Емануела Макрона о њиховој жељи да се одрже контакти са руским лидером, у последње време није било никакве иницијативе из Париза и Берлина, док је руски председник увек отворен за преговоре.

"Путин је био и увек ће бити отворен за било какве контакте који могу помоћи Русији на овај или онај начин да постигне своје циљеве", рекао је он.

Портпарол Кремља је рекао и да је у Кијеву таква ситуација да нема могућности да се размотре неке нијансе како би се сукоб решио мирним путем и због тога се специјална операција наставља до остварења циљева.

Он је додао да у Украјини има снага којима се не допада актуелни кијевски режим, а има их изван граница Украјине. Упитан да ли би Русија, после остваривања циљева специјалне операције, могла да почне преговоре са тим снагама, он је одговорио потврдно.

О кинеском плану

Песков се осврнуо и на кинески план за решавање сукоба у Украјини, истичући да је глас Пекинга требало да се чује.

"Поздрављамо покушај да се формулишу тезе за решавање сукоба мирним путем, важне су нијансе", рекао је он.

Према његовим речима, Кина је велика, моћна држава чије интересе не може да игнорише ниједан играч на међународној сцени. Кинески план, навео је Песков, у делу који се тиче осигурања безбедности, подудара се са приступом Русије.

Подршка Путину

Песков је рекао да огромна већина Руса у потпуности подржава председника Русије, циљеве специјалне операције и курс развоја уз ослањањe на сопствене снаге.

image