Русија

Песков: Желимо преговоре, али циљ остаје исти

Не видимо никакве сигнале да Украјинци желе да преговарају, водимо се тиме да је Зеленски крајем прошле године забранио преговоре са Путином, објаснио је представник Кремља
Песков: Желимо преговоре, али циљ остаје истиwww.globallookpress.com © Alexander Zemlianichenko Jr

Портпарол Кремља Дмитриј Песков подсетио је данас још једном да је Русија и даље отворена за преговоре са Кијевом, али да је њен приоритет да оствари све циљеве које је руски председник Владимир Путин прошле године означио као приоритете Специјалне војне операције.

Он је напоменуо да је украјински председник Владимир Зеленски прошле године законски онемогућио преговоре са руским лидером Владимиром Путином, што је, како је казао, још један од разлога због чега је Москва тренутно највише фокусирана на Специјалну војну операцију. 

Одговарајући на питање како би оценио расположеност украјинске стране за преговоре, Песков је рекао да Москва не види никакве сигнале да су у Кијеву заинтересовани за њих.

"Тренутно, искрено, нико од нас не види никакве сигнале од украјинске стране да су тамо заинтересовани да преговарају. Водимо се тиме да је Украјина законски забранила било какве преговоре", објаснио је. 

Песков је напоменуо и да би било време да сви коначно прихвате нову реалност, односно, нове територије у оквиру Руске Федерације. 

О затварању ваздушног простора изнад Санкт Петербурга

Портпарол Кремља дотакао се и данашњег затварања ваздушног простора изнад другог највећег града у земљи, Санкт Петербурга, рекавши да није најприкладније да о томе говоре из Кремља, иако су тамо потпуно информисани о свему, укључујући и председника Путина.

О седници ФСБ-а

Песков је прокоментарисао и данашњу седницу ФСБ-а на којој ће учествовати и руски председник. Напоменуо је да је то важан догађај, током којег ће се разговарати о свему што је било постигнуто током 2022. године, али и да ће бити речи о новим задацима за ову годину. 

Подсетимо, основни задатак руског ФСБ-а или Федералне службе безбедности су контраобавештајне активности. 

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner