Русија

Житељу Одесе пресело телефонирање: Увредио Бандеру, читаће књиге да окаје "грех"

Човек из Украјине коментарисао како би му је деда реаговао да зна да се Бандера данас слави у његовој земљи, а тај његов разговор проглашен је "непатриотским"
Житељу Одесе пресело телефонирање: Увредио Бандеру, читаће књиге да окаје "грех"www.globallookpress.com © Roland Weihrauch/dpa

"Данице, појачај радио, можда нас прислушкују", савет је Илије Чворовића познат на читавом Балкану, који до Одесе изгледа још није стигао. Јер да јесте, један становник тог града ових дана не би морао да се посипа пепелом пред судовима због својих "непатриотских разговора".

Лепо би појачао радио, па онда причао шта му душа иште. А овако је у озбиљном проблему.

"Грађанин Одесе условно је кажњен на две године због непатриотских и антидржавних разговора преко мобилног телефона", наводи се на сајту одеског издања "Думскаја", а пренеле су "РИА Новости".

Ово издање навело је да је осуђујућа пресуда Приморског суда у Одеси заснована искључиво на аудио снимцима добијених прислушкивањем телефона.

Али шта ли је то лануо овај житељ Одесе што је толико разљутило власти?

Рекао нешто лоше о Зеленском, НАТО-у, похвалио је Русију…?

За власти у Украјини - још горе од тога! 

"Да је мој деда жив, рекао би овај Бандера овде... Јуче је пуцао на мене, а данас морам да га сматрам херојем... Иди бре!", рекао је осуђеник за нацистичког колаборационисту, Степана Бандеру.

Бандера је иначе 2010.године у Украјини званично проглашен националним херојем, али га Пољска и Израел повезују са масовним убиствима Пољака и Јевреја које су починили украјински националисти током Другог светског рата.

Упркос страшном греху - увреди Бандере, овај житељ Одесе се међутим покајао.

Толико му је било жао због свог "злодела", па се нагодио и пристао на условну казну. Избегао је додуше да три године проведе у затвору, али није се извукао.

Јер, следи преваспитавање!

Судија је саставио "списак литературе" за осуђеника, обавезујући га да прочита више књига о историји Украјине. Тако да ће овај житељ Одесе убудуће мање да чита, а више времена да проводи едукујући се о „државоугодном“ уз препоручено штиво "Независну Украјину" Миколе Михновског, "Капија Европе. Историја Украјине од скитских ратова до независности“ Сергија Плохија и „Подела Русије“ Јурија Липе.

image
VV inauguration
banner