Русија

Прави се "СајберНАТО"? Москва: Запад врбује хакере за операције против Русије

Постоје бројни докази у виду докумената, па све до јавних признања високих званичника да спроводе дигиталне саботажа против нас, изјавила је представница Русије Ирина Тјажлова
Прави се "СајберНАТО"? Москва: Запад врбује хакере за операције против Русијеwww.globallookpress.com © Oliver Berg/dpa

Запад активно врбује хакере-плаћенике за операције против Москве и намерно увлаче обичне кориснике из целог света у ову криминалну активност, изјавила је представница Русије Ирина Тјажлова на седници Радне групе отвореног састава УН за питања безбедности коришћења информационо-комуникационих технологија.

"Верујемо да више није тајна да САД и њени савезници покушавају да спинују тему 'руских хакера' и 'руске сајберагресије'. То се ради са циљем да се сакрију сопствене деструктивне акције у информационом простору. НАТО земље отворено воде ка милитаризацији информационог простора, енергично повећавају офанзивни арсенал и усавршавају методе компјутерских напада", реклаје Тјажлова.

Она је истакла да постоје бројни докази у виду докумената, па све до јавних признања високих званичника да спроводе дигиталне саботажа против Русије.

Према њеним речима, од почетка Специјалне војне операције у Украјини, западне земље шире кампању великих размера против Русије, труде се да тестирају економију, финансијски и енергетски сектор, као и главне гране индустрије.

"Информационе структуре Русије су подвргнуте масовним компјутерским нападима, чија је интензивност од почетка Специјалне војне операције порасла десет пута. Западни блок активно врбује хакере-плаћенике, ангажује информационо-комуникационе потенцијале својих савезника и приватних компанија које контролише, намерно ангажује обичне кориснике из целог света у овој криминалној активности", истакла је она.

Руски дипломата је нагласила да специјализовани форуми и друштвене мреже објављују "детаљна упутства за спровођење и координацију компјутерских напада, спискове њихових мета, укључујући конкретне владине агенције, критичне објекте, медије и финансијске структуре". 

"Украјина у том сценарију има улогу полигона за испитивање. Запад испумпава значајна финансијска средства, обучава кадрове и пружа техничку помоћ у изградњи офанзивног информационо-комуникационог потенцијала кијевског режима".

Није случајно, закључила је Тјажлова, што је Кијев увучен у активности Талинског центра НАТО-а за сајбер безбедност, другим речима, укључили су га у састав "сајберНАТО-а".

image