Русија

Захарова: Европа је "угасила" када је дозволила Вашингтону да управља њеном политиком

Захарова је одговорила на изјаву украјинског министра спољних послова Кулебе да би "пораз Украјине значио и крај Европе у садашњем облику"
Захарова: Европа је "угасила" када је дозволила Вашингтону да управља њеном политикомwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова критиковала је украјинског министра спољних послова Дмитрија Кулебу, који је недавно изјавио да "они у Италији који говоре о миру, а не о оружју, желе да Украјина престане да постоји".

"Пре неки дан у италијанским листовима Република и Стампа поново су пренели Кулебу. Он је лицемерима назвао оне Италијане који се залажу за решавање сукоба са Русијом преговорима, а не на бојном пољу. По његовом схватању, ово гледиште није ништа друго до жеља да његова земља порази и престане да постоји: 'не мир, већ натпис почивај у миру на гробу Украјине'", написала је она на Телеграму.

Она је критиковала и Кулебин коментар, који је он изрекао након што су се у медијима појавили наводи да су у Швајцарској успостављени контакти између представника Русије и Украјине.

Он је том приликом рекао да "ако тамо има Украјинаца, они не представљају нашу владу".

"Ово је посебно смешно, с обзиром на то да је цела постмајданска влада Украјине натрпана странцима који не представљају никог од Украјинаца, већ само интересе западних утицајних група. А чак и тада, понекад није било потребно замишљати: како је Бајден одржао састанак владе у Кијеву, сви се добро сећају", написала је Захарова.

Коментаришући Кулебине наводе да Италијани немају право да од Украјине траже да се одрекне својих територија ако они нису спремни да се одрекну Пијемонта, Сардиније, Калабрије или Алто Адиђеа, Захарова је написала да Италијани нису малтретирали становнике тих области нити су тамо слали тенкове.

На Кулебин коментар да би "пораз Украјине значио и крај Европе у садашњем облику", Захарова је рекла да је "Европа је завршила онда када је Европска унија дозволила Вашингтону да управља њеним политичким институцијама и коначно се потчинила НАТО-у."

image