Русија

Патријарх Кирил: Украјинске власти најсвирепијe газе права својих грађана

Поглавар Руске православне цркве је позвао светске званичнике да уложе све напоре и спрече насилно затварање манастира што ће довести до кршења права милиона украјинских верника на слободу вероисповести
Патријарх Кирил: Украјинске власти најсвирепијe газе права својих грађанаwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Док државно руководство Украјине декларише приврженост демократским нормама, европском путу развоја и поштовању права грађана, иста та права газе на најсвирепији начин, рекао је патријарх московски и целе Русије Кирил у свом обраћању поводом прогона православних украјинских монаха Кијевско-печерске лавре.

Налог власти да протера монахе из Кијевско-печерске лавре је, према његовим речима, монструозно дело које се може упоредити са прогоном вере у време комунистичког безбожништва. 

"Власти отворено игноришу закон, а да не говорим о минималном поштовању права грађана. Рад одређене комисије, која је недавно овде проверавала да ли се у лаври врше субверзивне делатности, показао је свој карактер, њен репресивни циљ је био потпуно протеривање монаха из лавре. А тај циљ нису крили државни службеници који су под утицајем шведских власти и представника других верских организација", приметио је руски патријарх.

Средином новембра, Служба безбедности Украјине (СБУ) заједно са Националном полицијом и Националном гардом вршила је претрес у Кијевско-печерској лаври, као и у два манастира на територији Сарненско-полеске епархије Украјинске православне цркве (УПЦ) Московске патријаршије у Ровенској области.

Патријарх Кирил је позвао да светске званичнике да уложе све напоре и спрече насилно затварање манастира што ће довести до кршења права милиона украјинских верника на слободу вероисповести, загарантованих уставом Украјине и другим међународним документима, Универзалне декларације о људским правима, Декларације о елиминацији свих облика нетрпељивости и дискриминације на основу вере и других уверења.

"Заиста се надам да ће се моје речи чути", казао је патријарх Кирил.

Прогон који данас трпе православни украјински монаси сличан је прогону монаха за време атеистичке владавине у 20. веку, приметио је поглавар Руске православне цркве.

Подсетио је да су монаси лавре онда уложили колосалан труд и велика средства да обнове цркву, рестаурирају срушене манастире, и главно, врате пређашње духовне традиције и манастирски живот, и све то, како је рекао, уз минималну или, чешће, без помоћи власти.

Лавра је један од највећих православних манастира на свету, више од 200 монаха и искушеника. Постоји од 11. века и први је манастир Кијевске древне Русије. Манастир је родоначелник заједничке духовности и монашке традиције руског, украјинског и белоруског народа.

"Лавра је колевка наше цивилизације и националне културе", истакао је патријарх Кирил и додао да је управо у овом манастиру написан први историјски споменик Старе Русије "Повест времјоних љет" из којег је потекла писмености и књижевности руског, украјинског и белоруског народа.

Монаси се не боје

Монаси Кијевско-печерске лавре поделили су видео обраћања како би целом свету показали да су хришћани, православци и да се не боје никога и ничега.

"Спремни смо да будемо овде до краја, ако неко хоће да дође овде да нас удара и да нас вуче за ноге и руке, спремни смо. Не бојимо се било чега чиме може да нас осуди свет, нисмо учинили ништа против наше Цркве, против наше отаџбине Украјине, молимо се Богу за за своју земљу и свој народ", поручили су монаси у обраћању на енглеском језику. 

Иако себе декларишу као хришћане, у њиховој земљи, како кажу, сви их сматрају издајницима.

"Нисмо издајници, ми смо хришћани и пред целим светом исповедамо веру Христову, рођени смо да следимо каноне Цркве", поручили су монаси.

Хиљаде украјинских верника се 13. марта окупило на богослужењу и литији у одбрану Кијевско-печерске лавре и због протеривања монаха.

Митрополит Павле, игуман лавре, се огласио у име манастира и против прогона лавре, рекавши да ће православни до краја бранити своја права и светиње.

Председник Украјине Владимир Зеленски је прогон православља назвао "легалном борбом за духовност Украјинаца", а монаси се протерују због наводног истека уговорних обавеза, наводи се у документу Националног резервата Кијевско-печерске лавре, који је подређен Министарству културе Украјине, објављеном 10 марта. 

Очигледно је да мишљење свог председника не деле хиљаде Украјинца који су дошли да подрже монахе.

image
VV inauguration
banner