Русија

Како се данас кретао амерички шпијунски дрон изнад Црног мора?

Дрон је летео даље и источније од Крима, а у ваздуху је уместо уобичајених 24 сата провео знатно краће време, пре него што се окренуо и упутио ка Румунији
Како се данас кретао амерички шпијунски дрон изнад Црног мора?www.globallookpress.com © US Air Force

Амерички обавештајни дрон РК-4Б Глобал Хок (RQ-4B Global Hawk) и данас је летео изнад Црног мора, али измењеном путањом, јавиле су "РИА Новости".

За разлику од ситуације од пре неколико дана, летелица овај пут није нарушила ваздушну зону ограничене слободе летења у близини границе Руске Федерације. Летела је знатно даље - око 150 километара уместо 80 до 100 километара од најјужније тачке Крима - и источније од полуострва, јављају "РИА Новости" на основу података са сајта "флајтрадар24".

Осим тога, дрон је пре полетања изнад Црног мора неко време "лутао" ваздушним простором источног дела Румуније, што се, према сазнањима овог медија, раније никада није дешавало. 

Овај пут, Вашингтон је, по свему судећи, одлучио и да значајно скрати време које су његове летелице проводиле у близини границе Руске Федерације. Ако су раније дронови били у ваздуху и до 24 часа, данас је то било знатно краће, јер се овај амерички обавештајни дрон сада налази на путу назад за Румунију, закључују "РИА Новости".

image
VV inauguration
banner