Свет

Aмерички дрон поново изнад Црног мора, авиони изнад Румуније (ФОТО)

Обавештајни дрон пажљиво лети како не би нарушио ограничену ваздушну зону у близини границе Руске Федерације
Aмерички дрон поново изнад Црног мора, авиони изнад Румуније (ФОТО)© Printscreen/Flightradar

Амерички обавештајни дрон РК-4Б Глобал Хок (RQ-4B Global Hawk) тренутно лети изнад Црног мора, јављају руски Телеграм канали. 

Дрон, према овим изворима, пажљиво лети како овај пут не би нарушио ограничену ваздушну зону, коју су руски војници означили као посебну након почетка Специјалне војне операције.

О границама ове зоне раније су били обавештени сви они који су део међународног ваздушног простора, о чему су данас поновили и из руског Министарства одбране.

Дрон је, како се претпоставља, полетео из авиобазе на Сицилији.

Телеграм канали додају и да су изнад Румуније примећени и амерички авиони ЕП-3Е Ариес 2 и РЦ-135В Ривер Џоинт.

Након последњег инцидента са америчким дроном МК-9, који је 14. марта пао у Црно море, америчка страна је саопштила да неће одустати од коришћења међународног ваздушног простора, јер им за то није потребна дозвола Русије. Си-Ен-Ен је пренео да би Вашингтон могао да пошаље још један дрон како би проучио подручје инцидента, иако је Москва јуче саопштила да су њене службе успеле да пронађу дрон на дну Црног мора. 

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров упозорио је да слични инциденти између две велике државе и нуклеарне силе нису добра ствар, оптуживши САД да настављају са провокацијама, упркос томе што званичници из Вашингтона поручују да су Сједињене Америчке Државе одговорна држава. 

Москва тврди да је дрон МК-9 прикупљао обавештајне податке за Кијев, а различити Телеграм канали преносили су да је циљ било пре свега извиђање Крима, док су други додавали да су америчке летелице обично биле примећене непосредно пре него што би Оружане снаге Украјине започеле нападе на руске позиције.

image
VV inauguration
banner