Русија

Русија замрзнула средства компаније "Фолксваген"

Суд је пристао да замрзне имовину "Фолксвагена" у Русији док траје спор са руским произвођачем аутомобила "ГАЗ"
Русија замрзнула средства компаније "Фолксваген"© IMAGO/Sylvio Dittrich

Руски суд је замрзао сву имовину "Фолксвагена" у Русији, што представља најновију препреку напорима немачког произвођача аутомобила да обустави пословање у Русији, пише Ројтерс.

Фолксваген је, заједно са другим страним произвођачима аутомобила, прошле године обуставио пословање у Русији, након што су западне земље увеле санкције Москви због сукоба у Украјини.

Компанија покушава да прода имовину у Русији, укључујући водећу фабрику у Калуги, која има производни капацитет од 225.000 возила годишње.

Руски произвођач аутомобила "ГАЗ", са којим је уговорено да производи "Фолксваген" возила у својој фабрици у Нижњем Новгороду, покушао је да заустави ту продају и поднео тужбу против немачког произвођача аутомобила због "кршења уговора", након што је "Фолксваген" раскинуо уговор о производњи.

"ГАЗ" је истакао да покушаји "Фолксвагена" да напусти руско тржиште доводе у опасност његове сопствене интересе и да тражи 201,3 милиона долара одштете због раскинутог уговора.

Руски суд је пристао да замрзне имовину "Фолксвагена" у Русији док траје спор са компанијом "ГАЗ".

Чешки произвођач аутомобила "Шкода ауто", део "Фолксваген групе", најавио је раније да је у завршној фази договора о продаји својих средстава у Русији.

Као одговор на санкције из Европе, Русија налаже да компаније из "непријатељских" земаља – оних које су Русији увеле санкције – морају да добију одобрење владине комисије за продају своје имовине у Русији.

image