Русија

Путин би могао да посети Кину ове године

Помоћник председника Русије Јуриј Ушаков је приметио да су преговори између руског и кинеског лидера изазвали нервозу у западним земљама
Путин би могао да посети Кину ове године© Tanjug/Vladimir Astapkovich, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Помоћник председника Русије Владимира Путина Јуриј Ушаков изјавио је да постоји могућност да ће руски лидер ове године посетити Кину.

"О томе се разговарало, мислим да постоји могућност да ће Путин отпутовати у Пекинг ове године", нагласио је Ушаков и додао да могући датуми посете за сада нису познати.

Председник Кине Си Ђинпинг претходна три дана био је у посети Москви, што је његово прво прво путовање у иностранство откако је изабран за трећи председнички мандат. Том приликом одржао је састанак са руским лидером и позвао га да посети Кину.

Ушаков је приметио да су преговори између руског и кинеског председника изазвали нервозу у западним земљама.

"Веома су нервозни, а за то, очигледно, има разлога. Две велике силе, суседи решавају најважнија питања светске политике и билатералних односа. Вероватно су наши ривали донекле нервозни, то је сасвим природно", рекао је Ушаков у обраћању новинарима.

Коментарисао је и кинески мировни план за решење сукоба у Украјини и нагласио да неки његови елементи привлаче Руску Федерацију, али да његова примена не зависи од руске или кинеске стране.

"Поштујемо предлог, а неки делови су нас импресионирали. Међутим, његова примена не зависи од руске стране, а вероватно ни од кинеске, већ од Кијева", каже помоћник председника Русије. 

image