Русија

Како би мотивисао војноиндустријску комисију, Медведев им цитирао Стаљина

Стаљин је у телеграму истакао да је неприхватљиво да, док војници на фронту гину, руководство фабрике, које се налази унутар земље, далеко од фронта, "мирује у хладу"
Како би мотивисао војноиндустријску комисију, Медведев им цитирао Стаљина© Tanjug/ Ekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo v

Заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев прочитао је директорима фабрика одбрамбене индустрије телеграм Јосифа Стаљина из 1941. године послат руководству једног од совјетских одбрамбених предузећа.

"Молим вас да поштено и на време испуните наредбе за снабдевање тенковских делова у Чељабинском тракторском погону. Сада тражим и надам се да ћете испунити своју дужност према Отаџбини. За неколико дана, ако не будете испунили своју дужност према Отаџбини, згромићу вас као злочинце који занемарују част и интересе своје Отаџбине", прочитао је Медведев Стаљинове речи.

Стаљин је у телеграму истакао да је неприхватљиво да, док војници на фронту гину, руководство фабрике, које се налази унутар земље, далеко од фронта, "ужива у хладовини".

Медведев је војноиндустријској комисији Руске Федерације за контролу производње популарних врста наоружања, војне, специјалне опреме и средстава за уништење прочитао Стаљинов телеграм, јер је, како каже, важно да знају какву је важност имао рад фабрика у ситуацији сличној данашњој, током Другог светског рата.

Овај телеграм Стаљин је послао из Москве у Свердловск директору "Уралмашзавода" Борису Музрукову 17. септембра 1941. године, тражећи да се испоштују рокови и обим поруџбине оклопа за тешке КВ тенкове.

"Уралмашзавод" је брзо успео да поправи ситуацију, тако да касније није било сличних телеграма, до краја рата предузеће је остало један од главних произвођача оружја у земљи.

image