Свет

Ритер: Напад у Брјанску осмишљен како би се испровоцирала Русија

Председник Украјине Владимир Зеленски би могао да искористи напад и каже "рат се проширио и сада је неопходно да Запад испоручи више војне опреме", каже Скот Ритер
Ритер: Напад у Брјанску осмишљен како би се испровоцирала РусијаGetty © David McNew/Getty Images

Пензионисани мајор америчких маринаца Скот Ритер изјавио је да сумња да данашњи терористички напад у Брјанску који је извела Украјина није био насумичан чин терора, већ намерна завера како би се испровоцирала Москва.

"Јасно је да није било војних циљева, већ је у питању провокација са циљем да се наљути Русија. Нећете гађати жену, децу, село и цивиле, осим ако вам није циљ да испровоцирате Русију до те мере да би она могла да претерано одреагује. Мислим да је то био циљ", рекао је Ритер за "Спутњик".

То је, наводи, једини начин да се објасни напад у коме су убијене две особе, ако се изузме претпоставка да су починиоци "криминалци без искупљујућих особина, већ само са животињским нагонима".

"О тој могућности нећу ни говорити. Верујем да су ти људи изабрани да изврше мисију која је осмишљена како би се испровоцирала реакција Русије, коју би влада председника Украјине Владимира Зеленског могла да искористи као оправдање за тражење додатне војне помоћи", каже Ритер.

Председник Украјине би, оценио је Ритер, могао да искористи напад и каже "рат се проширио и сада је неопходно да Запад испоручи више војне опреме, попут авиона ф-16".

"Зеленски не добија оно што верује да му је потребно да би преживео. А ако ово не добије, суочиће се са неминовношћу стратешког пораза Украјине. И зато мислим да ћемо видети све више оваквих дела очаја у настојању да се Русија натера да претерано реагује како би Зеленски могао то да искористи као оправдање за тражење још веће помоћи од Запада", закључио је Ритер.

Председник Русије Владимир Путин изјавио је раније данас да се у Брјанску одиграо терористички напад.

"Отворили су ватру видећи да су у возилу деца. Овај злочин чине неонацисти и њихови господари. Сигуран сам да ће ти исти господари брзо заборавити данашњи злочин. Али опет понављам: неће успети – ми ћемо их згромити", рекао је Путин.

Група украјинских диверзаната упала је на руску територију, тачније Климовски округ Брјанске области.

Диверзанти су пуцали на аутомобил и убили две особе и ранили десетогодишње дете које је превезено у болницу, али, срећом, није у животној опасности. 

image
VV inauguration
banner