Русија

Антонов: Америка величањем нацизма жели да провоцира Русију

Уручење награде за храброст на Међународни дан жена Јулији Паевској из националистичког пука "Азов" у Белој кући је величање нацизма и срамота, поручио је руски амбасадор у Вашингтону
Антонов: Америка величањем нацизма жели да провоцира Русију© Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов изјавио је да је уручење награде за храброст на Међународни дан жена Јулији Паевској из националистичког пука "Азов" у Белој кући величање нацизма и срамота, преноси ТАСС. 

"Никако не могу да схватим да се нацистима могу одати почасти у Белој кући. За оне који не знају, Паевскаја под именом 'Таира' је украјински терористички насилник чије су руке умрљане крвљу стараца, жена и деце", рекао је Антонов.

Према његовим речима, испоставило се да су Сједињене Државе спремне да величају нацизам како би изнервирале Русију, а да владајући кругови треба да се стиде пред америчким и совјетским ветеранима који су по цену живота ослободили свет од "браон куге".

Он је подсетио да се Паевскаја у марту 2022. "претварала да је мајка двоје деце чије је родитеље сама убила".

"Пресвлачећи се у цивилну одећу, покушала је да побегне из фабрике 'Азовстал' у Маријупољу. Отети малолетници су касније признали да им је Паевскаја претила одмаздом. Она је 2014. године активно учествовала у оружаном и насилном преузимању власти у Украјини. Затим, од 2014. до 2018. била је ангажована на борбеној обуци неонациста у Донбасу", навео је.

Руски дипломата је додао да је Паевскаја починила злочине против цивилног становништва и да је њена омиљена забава, која је следбеник идеолога украјинског национализма Степана Бандере, кога данас величају у Вашингтону, да пуца у људе из снајперске пушке.

Истовремено, наставио је Антонов, америчке власти су свесне свега овога, па су тако 2019. амерички конгресмени захтевали од државног секретара да војну формацију "Азов" уврсти на листу страних терористичких организација.

Подсетимо, батаљон "Азов" исповеда мизантропску идеологију. Званични симбол структуре је знак једне од СС дивизија нацистичке Немачке.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен и прва дама Џил Бајден уручили су награду за храброст на свечаности у Белој кући на Међународни дан жена Јулији Паевској из националистичког пука "Азов".

image