Русија

Одлазак западних трговаца житом из Русије ојачаће њен геополитички утицај

Русији ће бити лакше да користи извоз житарица као инструмент геополитичког утицаја, при чему су главни купци намирница из Руске Федерације афричке земље и земље Блиског истока
Одлазак западних трговаца житом из Русије ојачаће њен геополитички утицајGetty © Photo by Janos Kummer/Getty Images

Одлазак западних трговаца житом са руског тржишта ојачаће геополитички утицај Руске Федерације и повећати њен профит, оцењује "Блумберг", преноси ТАСС.

Како наводи агенција, излазак међународне компаније за трговину житом са седиштем у Холандији "Витера", као и америчког добављача пољопривредних производа "Каргил" са руског тржишта "јача контролу Русије над глобалним залихама хране".

Излазак западних трговаца оставља руски извоз житарица углавном у рукама домаћих и државних компанија. То значи да ће Русији бити лакше да користи извоз житарица као инструмент геополитичког утицаја, при чему су главни купци намирница из Руске Федерације земље Блиског истока и Африке, преноси ТАСС. 

Како наводи "Блумберг", већина западних трговаца житарицама није напуштала руско тржиште након почетка Специјалне војне операције, истичући своју "виталну улогу у одржавању протока житарица у Црном мору".

Иако пољопривредни производи нису под санкцијама, сукоб у Украјини је закомпликовао трговину и страни трговци су се суочили са притиском руске владе да напусте тржиште, додаје се у тексту.

image