Русија

Руска амбасада у САД: Вашингтон одговоран за енергетску кризу

Сједињене Државе не оклевају да заврну руку својим савезницима, приморавајући их да под ропским условима потпишу деценијске уговоре
Руска амбасада у САД: Вашингтон одговоран за енергетску кризу© Chip Somodevilla / Staff

Кључни корисници кампање коју је Вашингтон покренуо у борби против "непоузданих" добављача енергената, то јест Руске Федерације управо су највеће америчке енергетске корпорације, саопштила је руска амбасада у Сједињеним Државама.

Узевши у обзир изјаве америчке администрације о тамошњим "успесима" постигнутим током прошле године у наводном јачању енергетске безбедности њихових европских савезника смањењем "зависности" од руских енергетских ресурса, амбасада Русије у САД истакла је да су до краја 2022. укупни приходи западних енергетских концерна порасли за 48 одсто – на 3,6 билиона долара.

"Назовимо ствари правим именом. Бела кућа поседује веома сумњиву 'способност' да ствара слику заједничког спољног непријатеља како би покренула промене на светском тржишту. У исто време, Сједињене Државе не оклевају да заврну руку својим савезницима, приморавајући их да под ропским условима потпишу деценијске уговоре", пише у саопштењу амбасаде РФ у Америци.

Амерички званичници ћуте о цени решавања проблема које је Вашингтон изручио на главе обичних Европљана. Према подацима западних медија, превазилажење енергетске кризе коштаће пореске обвезнике у ЕУ најмање билион долара.

Из амбасаде додају да док у САД говоре о говоре о "предностима" прекида енергетских веза између Русије и Европе, остварују се рекордне пошиљке америчког течног гаса (ЛНГ).

Трошкови увоза ЛНГ-а и оног који се испоручује кроз гасоводе, а да би се заменио руски плави енергент, већ су се утростручили (на 208 милијарди долара). Уз то се предвиђа несташица, што приморава на рационализацију потрошње. Такође, видан је озбиљан назадак у постизању зацртаних амбициозних климатских циљева.

"Русија је пак, као одговорна сила, увек преферирала другачији начин енергетске сарадње с партнерима – онај заснован на обостраној користи. Очигледно да је управо немогућност фер конкуренције натерала наше противнике на радикалне кораке, попут забране увоза наших производа и увођења ограничења цене енергената", саопштава руска амбасада.

Најбоља илустрација тих напора је, закључују из амбасаде, терористички напад у Балтичком мору на гасоводе Северни ток. А све с тим у вези што се чуло последњих недеља, потврђује да Белу кућу не занима да истина о овој саботажи постане јавна.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner