Русија

Истражни комитет Русије: Трепова оптужена за терористички напад

Оптужена је приведена у Басмански суд у престоници, где ће бити разматран захтев за њено хапшење
Истражни комитет Русије: Трепова оптужена за терористички напад© Tanjug/ AP Photo

Дарија Трепова, која је раније била осумњичена за терористички напад у Санкт Петербургу, званично је оптужена, саопштио је Истражни комитет.

"Трепова је 2. априла 2023. године, по упутствима лица која су деловала са територије Украјине, донела фигурицу пуњену експлозивом у кафић у центру Санкт Петербурга и предала је војном дописнику Максиму Фомину, познатом под псеудоним Владлен Татарски", саопштио је Истражни комитет.

Трепова се терети да је прекршила Кривични законик у два члана - терористичко дело које је извршила организована група, чији је резултат намерно наношење смрти лицу као и недозвољено ношење експлозивних направа које је извршила организована група.

Оптужена је приведена у Басмански суд у престоници, где ће бити разматран захтев за њено хапшење.

Познати ратни извештач Владлен Татарски, чије је право име Максим Фомин, убијен је у недељу у експлозији у Стрит Бару у Санкт Петербургу, у којој је повређено још 40 особа.

Оптужена је раније признала да ју је регрутовао човек повезан са Службом безбедности Украјине (СБУ).

Према њеним наводима, које је пренео РТ Интернешенел позивајући се на писање "Шота", нападом на Татарског руководио је некадашњи новинар "МБКХ медија" Роман Попков. Оснивач овог медија је олигарх који тренутно живи у егзилу и истакнути критичар Кремља Михаил Ходоровски. Према њеним речима, Попков ју је научио новинарству, а потом је тражио да обави задатак за једног од његових контаката.

image
VV inauguration
banner