Русија

Лавров и Чавушоглу о Украјини: Окончати сукоб преговорима у складу са међународним правом

Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу разговарао са руским колегом о ситуацији у Украјини
Лавров и Чавушоглу о Украјини: Окончати сукоб преговорима у складу са међународним правомwww.globallookpress.com © Russian Foreign Ministry/via Globallookpress.com

Министри спољних послова Русије и Турске Сергеј Лавров и Мевлут Чавушоглу разговарали су данас о ситуацији у Украјини и другим горућим геополитичким питањима.

"Одржали смо тет-а-тет разговоре, затим су се састале делегације... Наравно, тема о Украјини је била једна од тема о којима смо разговарали на нашим састанцима, а разговарали смо и о низу регионалних проблема", рекао је турски министар након разговора са Лавровом.

"Поновили смо да очекујемо завршетак сукоба кроз преговарачки процес на основу међународног права. Као и увек, изразили смо спремност Анкаре да уложи све расположиве напоре за решење. Делимо узнемиреност у вези с могућом ескалацијом ситуације у Украјини током пролећних месеци. Увек говоримо: у том рату неће бити победника", рекао је Чавушоглу.

Лавров је поручио да преговори са Украјином могу бити  засновани само на интересима Русије.

"Више пута су и председник и други представници Руске Федерације говорили да Москва не одбија преговоре, али да они могу бити искључиво на основу поштовања наших интереса, законских интереса, као и уз узимање у обзир наших забринутости", објаснио је руски министар. 

На питање новинара да ли планира да се састане са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном током посете Њујорку крајем априла, Лавров је подсетио да Русија никада не одбија озбиљне предлоге за преговоре.

"Наш став је непромењен. Спремни смо да размотримо сваки предлог за озбиљан разговор", додао је Лавров, оценивши да су, са друге стране, коментари Запада о томе да тренутно није време за прекид борбе и почетак преговора, заправо, "бескруполозан трик". 

Лавров је рекао да Руси и даље имају проблема у спровођењу свог дела договора о житу. "Препреке не само да не нестају, већ су све веће", рекао је он.

Русија, ако буде потребно, може и радиће на извозу жита ван житног споразума, преко Катара и Турске, рекао је он.

Ако Запад нема жељу да поштено приступи ономе што је генерални секретар УН Антонио Гутереш предложио и тако упорно промовисао, добро, нека наставе да испоручују релевантне производе из Украјине копном, пругама, дуж река – већ су направили одговарајућу логистику која функционише.

И ми ћемо радити, ако буде потребно, а ван оквира ове иницијативе имамо прилику да то урадимо са Турском, са Катаром, рекао је Лавров. Он је нагласио да то неће утицати на руски извоз у земље којима је то потребно.

Представник Турске је додао и да је "наставак реализације споразума важан не само због испоруке жита и ђубрива из Русије и Украјине, него и због тога што је потребно умањити негативне последице светске прехрамбене кризе".

Турски министар је рекао и да Анкара сматра да је неопходно спровести транспарентну истрагу о саботажи Северног тока, коју треба да спроведу независни стручњаци.

"Ово је озбиљан напад који је погоршао енергетску кризу која је већ почела. Неопходно је истражити ко је напао и зашто. Истрагу треба да спроводе независни стручњаци, неопходна је отворена и транспарентна истрага - то је став Турске", рекао је он. 

Чавушоглу је изразио захвалност Москви на помоћи после разорних земљотреса и указао на велики значај споразума о транспорту жита који су Русија и Украјина договориле уз посредовање Анкаре, преносе РИА Новости.

Лавров је рекао и да је у Анкари разговарао о стварању гасног чворишта у Турској и раду на нуклеарној електрани Акују, првој нуклеарној електрани у Турској која се ради уз помоћ Русије.

Двојица министара размотрила су и ситуацију у Сирији и састанак заменика министара иностраних послова Руске Федерације, Турске, Ирана и Сирије у Москви.

Чавушоглу је рекао да се Анкара нада да ће се процес решавања сиријске кризе наставити у истом транспарентном и отвореном облику као и до сада.

image
VV inauguration
banner