Свет

Ердоган: Нису испуњени услови из Споразума о житу, Русијa с правом негодује

"Руска страна није у могућности да добије логистичке и услуге осигурања прописане Споразумом о житу. Они о томе причају од почетка", рекао је портпарол турског председника
Ердоган: Нису испуњени услови из Споразума о житу, Русијa с правом негодујеGetty © Christopher Furlong/Getty Images

Русија не може да оствари услуге логистике и осигурања које гарантује црноморска иницијатива за извоз жита и Москва с правом скреће пажњу на то, рекао је у среду званични портпарол турског председника Реџепа Тајипа Ердогана Брахим Калин у интервјуу за турску агенцију АА.

"Руска страна није у могућности да добије логистичке и услуге осигурања прописане Споразумом о житу. Они о томе причају од почетка, указују на услове које су УН поставиле у споразуму и у праву су. Нема званичних санкција против руског или украјинског жита. Међутим, пошто европске транспортне компаније у великој мери опслужују транспорт, плаше се секундарних санкција и неће у то да се упуштају", рекао је Калин, преноси ТАСС.

Испорука руског жита на тржишта важна је за цео свет са становишта решавања актуелне прехрамбене кризе, рекао је портпарол председника.

"Неопходно је подржати могућност транспорта руског жита на тржишта. Русија производи око 150 милиона тона жита годишње, а извози 50-60 милиона тона. Остајемо у контакту са руском страном. Уверен сам да ће захтеви Русије бити испуњени, посао ће се наставити и даље, након истека актуелних 60 дана", додао је он.

Стални представник Русије у УН је претходно изјавио да ће Москва размотрити могућност продужења Споразума о житу након 60 дана, који истичу 18. маја 2023. године, само ако буде конкретног напретка у поштовању руског дела споразума.

Како би Русија продужила Споразум о житу и након 18. маја 2023, Небензја је захтевао да се "Росељхобанк" повеже са СВИФТ системом, да се обнови испорука пољопривредних машина у Русију и да се уклоне ограничења у погледу осигурања и приступа лукама за руске теретне бродове.

Председник Русије Владимир Путин је на другој међународној конференцији "Русија-Африка у мултиполарном свету" рекао да је Москва спремна да афричким земљама испоручи планирани обим жита потпуно бесплатно ако се Споразум не продужи.

image