Русија

Апсолутна надмоћ Русије: САД немају нуклеарни арсенал као Москва

Председник Националног истраживачког центра Института Курчатов изјавио је да Русија данас има најбоље оружје на свету
Апсолутна надмоћ Русије: САД немају нуклеарни арсенал као Москваwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Сједињене Америчке Државе ће морати још дуго да сустижу Русију по нивоу нуклеарног наоружања у целости, а посебно у развоју хиперсоничних технологија, изјавио је Михаил Ковалчук, председник Националног истраживачког центра Института Курчатов.

Он је то рекао на отвореном предавању на Политехничком универзитету Петра Великог под називом "Технологије сличне природи и решења за проблеме савременог света", пренеле су РИА Новости.

"Наш војни буџет је мањи од 50 милијарди, док Американци имају буџет већи од 800 милијарди. Дакле, наш војни буџет је 20 пута мањи, али они немају хиперсонично оружје. У нуклеарном комплексу ми смо апсолутно испред. Увек смо ми њих сустизали, а данас они нас још дуго неће сустићи", рекао је Ковалчук.

Он је додао да Русија данас има најбоље оружје на свету.

Подсетимо, председник Владимир Путин рекао је недавно да Русија није искористила хиперсонично оружје током Специјалне војне операције у Украјини (СВО), иако га има, као и друге савремене системе.

Русија је сада далеко спремнија него 2014. године у време Кримског пролећа, рекао је Путин, одговарајући на питање новинара да ли је било смислено да Русија покрене СВО још тада.

Са друге стране, америчко ваздухопловство саопштило је да је раније овог месеца извело друго пробно лансирање хиперсоничног АГМ-183А ваздушног оружја за брзо реаговање (АРРВ), али остаје нејасно да ли је тест био успешан, наводи лист "Дифенс њуз".

Америчко ваздухопловство је саопштило да је бомбардер Б-52Х избацио оперативни прототип АРРВ, који је направио амерички произвођач оружја "Локхид Мартин", код обале јужне Калифорније.

image
VV inauguration
banner