Русија

Песков: Запад хистерично реагује на планове Русије о нуклеарном оружју у Белорусији

Западне земље необуздано реагују на планове председника Путина, а заборављају америчко наоружање у Европи, поручује портпарол Кремља
Песков: Запад хистерично реагује на планове Русије о нуклеарном оружју у Белорусијиwww.globallookpress.com © Dmitry Golubovich/Russian Look

Колективни Запад хистерично реагује на планове Русије да изгради складишта за тактичко нуклеарно оружје на територији Белорусије, а не сећа се америчког наоружања у Европи, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Ово је сада веома важна тема. Видимо веома необуздану реакцију колективног Запада на најаве председника Путина", рекао је Песков за телевизију "Русија 1".

Он је нагласио да "Запад није склон да се некако присети теме америчког нуклеарног оружја које се налази овде у Европи, поред Русије, али да је, у овом случају, склон тако хистеричној реакцији на руске планове да изграде складишта за тактичко нуклеарно оружје на територији Белорусије.

САД позивају све да живе по правилима, а Русија позива да се живи по међународном праву

Песков је додао да разлика у приступима Руске Федерације и Сједињених Држава изградњи односа у свету лежи у томе што се Москва руководи међународним правом, а Вашингтон правилима која њима одговарају.

"Американци позивају све да живе по правилима, а ми позивамо све да живе по закону, по међународном праву. То су различите ствари, јер закон је универзалан, а неко поставља правила. А управо су Американци ти који верују да свако треба да плеше уз њихову мелодију. И живе по правилима која су они, Американци, поставили. То је разлика", објаснио је.

Подсетимо, руски председник Владимир Путин је 25. марта рекао да су се "Москва и Минск договорили да ће, без кршења међународних обавеза, распоредити тактичко нуклеарно оружје у Белорусији".

Путин је објаснио да Русија не преноси своје нуклеарно оружје у Белорусију, већ ради оно што су САД радиле читаву деценију. Према његовим речима, изградња складишта за тактичко нуклеарно оружје у Белорусији биће завршена 1. јула.

Говорећи о овим плановима, руски лидер је навео да је разлог за такав корак изјава Велике Британије о испоручивању Украјини муниције са осиромашеним уранијумом. Истовремено, Путин је напоменуо да је Белорусија одавно тражила да на својој територији размести руско нуклеарно оружје и додао да Москва ради оно што су САД радиле деценијама.

image
VV inauguration
banner