Русија

Песков о Макроновој изјави: Тако жестоке критике на рачун САД нисмо одавно чули

Портпарол Кремља реаговао је на изјаву француског председника да се Париз противи ширењу нуклеарног оружја ван земаља које их поседују
Песков о Макроновој изјави: Тако жестоке критике на рачун САД нисмо одавно чули© Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да француски председник Емануел Макрон, говорећи против распоређивања нуклеарног оружја једне земље у другим државама, заправо критикује америчку политику.

"Одавно нисмо чули тако жестоке критике председника Француске на рачун Сједињених Америчких Држава", рекао је Песков у интервјуу ТВ каналу "Русија-1".

Раније је Песков рекао да је став Кинеске Народне Републике чврст и да то није земља која би га мењала због спољашњег притиска, одговарајући на питање да ли се може очекивати да ће посета француског лидера Емануела Макрона тој земљи утицати на то да Пекинг промени свој став о украјинском питању. 

"Кина је веома озбиљна, велика сила која има сопствени суверени став. Ово је веома озбиљан став, који се пажљиво формира", објаснио је Песков, а затим и додао да су контакти Макрона и кинеског лидера Си Ђинпинга веома важни, те да је Москва, "наравно, пратила све поруке у вези са тим" догађајем.

Подсетимо, француски лидер боравио је у посети Пекингу где се састао са кинеским председником Си Ђинпингом. На конференцији за новинаре након састанка, Макрон је изјавио да се "Француска противи ширењу нуклеарног оружја ван земаља које их поседују".

"Одлука Русије да размести нуклеарно оружје у Белорусији неупоредива са њеним обавезама према међународном праву. Ниједна земља ни под којим условима не може да распореди нуклеарно оружје на страној територији", рекао је Макрон.

Руски председник Владимир Путин раније је изјавио да ће, на захтев белоруске стране, Руска Федерација распоредити своје тактичко нуклеарно оружје у тој републици.

Путин је објаснио да Русија не преноси своје нуклеарно оружје у Белорусију, већ да ради оно што САД раде деценијама.

image