Русија

Украјински расколници заузели још један храм УПЦ (ВИДЕО)

Посланик градског већа Староконстантинова у Хмељничкој области у Украјини поручио да ће "наставити до победе"
Украјински расколници заузели још један храм УПЦ (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Viacheslav Onyshchenko/Keystone Press Agency

Присталице расколничке Православне цркве Украјине (ПЦУ) заузеле су Храм Рођења Богородице канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) у Староконстантинову у Хмељничкој области у Украјини, саопштио је посланик градског већа Виталиј Подгајчук.

"Староконстантинов. Храм Рођења Пресвете Богородице из 1807. године сада је у рукама ПЦУ. (...) Наставиће се", написао је он на свом Фејсбук профилу.

Према његовим речима, Староконстантиновци су данас дошли, гласали и ушли у цркву да први пут отпевају црквену химну Украјине "Боже велики, једини". 

Написао је и да ће се то "наставити до победе". 

Све се дешава на велики хришћански празник Цвети, када расколник, ректор Николајевске цркве ПЦУ у Полтави Александар Дедјухин прозива све оне који су освештали врбе у храмовима УПЦ да су управо они јеретици, издајници и сарадници руског режима.

Како преноси Савез православних новинара, Дедјухин зато свим својим верницима који не могу да посете храмове ПЦУ нуди онлајн-освећење.

Савез православних новинара подсетио је и на учестале и све јаче нападе, посебно на крају Цветне недеље, на Саборни храм Александра Невског УПЦ у граду Каменец-Подољскиј, такође у Хмељничкој области у Украјини.

Тамошњи митрополит Феодор послао је писмо начелнику локалне полицијске управе са захтевом да заштити храм и верни народ који га брани.

Кијевски режим у последњих годину дана предано ради на прогону УПЦ из Украјине. Уз подршку тамошњих власти, отпадничка ПЦУ пљачка цркве, а расколници нападају свештенство и вернике. У бројним регионима локалне власти забрањују богослужења Украјинској православној цркви позивајући се на њену повезаност с Русијом.

image
VV inauguration
banner