Русија

Руски сенатор: Заветни сан Пољске је да целу Украјину потчини себи

Сједињењем са Варшавом, питање уласка Кијева у ЕУ и НАТО би се решило само од себе, наводи колумниста пољског часописа
Руски сенатор: Заветни сан Пољске је да целу Украјину потчини себиwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Заветни сан Пољске је да постане "супериорна сила Источне Европе" и да потчини себи Украјину, написао је сенатор Руске Федерације Алексеј Пушков на Телеграму, коментаришући чланак у пољском часопису "Ржеспосполита".

Раније је колумниста пољског часописа Томаш Гжегож Гросе изнео мишљење да би Украјина могла да постане део "велике и јаке пољске државе" како би се ефикасније супротставила Русији.

"Амерички и пољски стручњаци, предлажу обнављање државе сличне историјској Државној заједници Пољске и Литваније. Реч је о дубинској сарадњи између земаља нашег региона, пре свега Пољске и Украјине. Тада би се питање уласка Кијева у ЕУ и НАТО решило само од себе", пише аутор чланка откривајући могући сценарио.

"Само јак савез држава на истоку Европе који би укључивао Украјину може зауставити Русију – ово је нови слоган пољске владајуће елите", написао је сенатор.

Пољска сада не размишља само о будућности Западне Украјине, већ о новом пројекту потчињавања целе данашње Украјине Пољској, приметио је Пушков. Спровођење овог плана требало би да доведе Пољску до њеног дугогодишњег сна да постане супериорна сила у Источној Европи, додао је он.

"Право питање је колико су ови планови изводљиви, али нема сумње да ће Пољска учинити све да их оствари", закључио је сенатор.

Спољна обавештајна служба Русије је више пута упозоравала на агресивне намере Варшаве у односу на Украјину. Како је известио директор службе Сергеј Наришкин, Пољска разматра сценарио за коначно распарчавање суседне републике.

image
VV inauguration
banner