Свет

Зеленски не одустаје од чланства Украјине у НАТО-у: Тешко је замислити снагу савеза без Кијева

Зеленски захвалио Литванији, чији је парламент 6. априла једногласно усвојио резолуцију којом се предлаже да се Украјина званично позове у НАТО
Зеленски не одустаје од чланства Украјине у НАТО-у: Тешко је замислити снагу савеза без Кијеваwww.globallookpress.com © IMAGO/MARCIN BANASZKIEWICZ/FOTON

Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је да НАТО може да гарантује заштиту Европе само када Украјина званично приступи војном савезу.

"Само заједно са Украјином алијанса ће гарантовати стварну заштиту Европи од било каквог задирања у живот народа, у постојеће границе и на међународни поредак заснован на правилима", рекао је Зеленски у обраћању.

"Али тешко је замислити снагу без Украјине", додао је Зеленски.

Он је захвалио Литванији, чији је парламент 6. априла једногласно усвојио резолуцију којом се предлаже да се Украјина званично позове у НАТО на предстојећем самиту у Виљнусу у јулу, на "разумевању актуелне безбедносне ситуације у Европи".

Украјина је поднела захтев за брзи приступ НАТО-у у септембру, упркос негодовању Русије.

Ширење НАТО-а на исток на рачун постсовјетских република, укључујући Украјину, је бесконачно и веома опасно, изјавио је председник Русије Владимир Путин у фебруару прошле године.

Он је још пре почетка сукоба у Украјини током састанка са министром спољних послова Сергејем Лавровом рекао да Министарство спољних послова треба да изнесе своје ставове о одговорима које је Русија добила на предлоге упућене америчким колегама у Вашингтону и колегама из Северноатлантске алијансе у Бриселу.

Ради се о безбедносним питањима у Европи и одговорима на забринутост Русије везане за "бесконачно, по нашем мишљењу, и веома опасно ширење НАТО-а на исток, сада већ на рачун бивших република Совјетског Савеза, укључујући и Украјину", објаснио је Путин.

image