Русија

Захарова: Савет Европе подржавао нехумане акције Запада, а Русију би да кажњава

Савет Европе никада није израчунао штету које су западне земље нанеле Југославији, Ираку, Либији или Сирији. У тим нелегалним коалицијама није учествовао само Вашингтон, већ и европске земље, каже портпаролка руског МСП
Захарова: Савет Европе подржавао нехумане акције Запада, а Русију би да кажњаваGetty © Handout

Намера Савета Европе да од Русије тражи да плати ратну одштету Украјини је доказ да нема правила за деловање те  организације, која нехумане војне авантуре Запада не само да никада није осудила, већ их је често подржавала, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Савет Европе никада није израчунао штету које су западне земље нанеле Југославији, Ираку, Либији или Сирији. У тим нелегалним коалицијама није учествовао само Вашингтон, већ и земље чланице Савета Европе", изјавила је Захарова.

Упитала је потом да ли Савет Европе планира да израчуна штету на Северном току, с обзиром на то да су штету претрпели они који су финансирали пројекат, они који су га градили, као и они који су га користили за пренос гаса.

"За разлику од Русије која је покренула Специјалну војну операцију (СВО), ти центри моћи нису имали никакве везе са заштитом безбедносних интереса док су вршили агресију над поменутим земљама. Очигледно да у Савету Европе не знају да НАТО бомбе доносе смрт и уништење, већ верују да доносе слободу и демократију", истакла је.

Порицање Вашингтона потврда Хершове верзије о Северном току

Захарова је додала да порицање Вашингтона о умешаности САД у бомбардовање Северног тока само потврђује верзију новинара Симора Херша о америчком учешћу у нападима. 

"Покушаји америчке стране да се извуче са енергичним порицањем изречених чињеница кроз медије, убацивањем разних измишљотина и верзија попут 'умешаности приватних компанија', заједно са нејасним објашњењима америчких послушника, потврђују Хершову верзију на најбољи могући начин", рекла је.

Она је нагласила да ће "Руска Федерација учинити све да Запад не заглуши тему Северног тока".

Муниција са осиромашеним уранијумом озбиљна претња

Најаве Велике Британије о намери да Кијеву испоруче гранате са осиромашеним уранијумом представљају озбиљну претњу, али Лондон неће избећи одговорност, навела је Захарова.

"Реч је о озбиљној претњи и за народ Украјине. Са овом криминалном активношћу се неће извући", поручила је Захарова.

Подсетимо, заменица британског министра одбране Анабел Голди објавила је да ће власти краљевства снабдевати Украјину гранатама које садрже осиромашени уранијум и која имају повећану ефикасност у уништавању оклопних возила. Министарство одбране Велике Британије назвало је "осиромашени уранијум стандардном компонентом оклопне муниције, која се користи деценијама".

Коментаришући одлуку британских власти, руски председник Владимир Путин рекао је да ће Русија бити принуђена да адекватно одговори на чињеницу да "колективни Запад већ почиње да користи оружје са нуклеарном компонентом".

Руска амбасада у Великој Британији упозорила је Лондон да Кијеву не предаје муницију са осиромашеним уранијумом. Како је наглашено, овај корак води ескалацији сукоба, а употреба такве муниције у Украјини ће утицати на здравље локалног становништва.

image
VV inauguration
banner