Русија

Прво пријавите колико сте конфисковали Русима: Нов услов пред банкама

Правна служба ЕУ саопштила је да би европско законодавство дозволило да се замрзнута имовина инвестира, a чланице ЕУ до сада су пријавиле око 33,8 милијарди евра замрзнутих средстава
Прво пријавите колико сте конфисковали Русима: Нов услов пред банкамаwww.globallookpress.com © Anton Belitsky

Европска унија би могла да захтева од банака да пријаве вредност замрзнуте имовине Централне банке Русије, уколико жели да користи та средства за обнову Украјине.

Правна служба ЕУ саопштила је да би европско законодавство дозволило да се замрзнута имовина инвестира, а да се приходи искористе за помоћ Кијеву, али да званичници ЕУ прво морају да објаве колика су санкционисана средства Централне банке Русије и друге замрзнуте имовине, наводи се у документу који је подељен представницима чланица ЕУ на састанку са украјинским председником Владимиром Зеленским у Бриселу, преноси "Блумберг". 

Званичници су проценили да је у питању око 258 милијарди долара, на основу информација које је Банка Русије навела у извештају о управљању девизном и златном имовином за 2022. годину.

До сада су земље ЕУ пријавиле око 33,8 милијарди евра (36,4 милијарде долара) замрзнутих средстава Централне банке Русије, али процена још увек траје.

"Русија ће морати да плати за уништење које је изазвала и мораће да допринесе обнови Украјине", рекла је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен. "Зато са нашим партнерима истражујемо како да искористимо руску имовину у корист Украјине."

"Блумберг" додаје да се у правном документу ЕУ наводи да би Унија требало да ради са Г7 и међународним партнерима ако жели да инвестира замрзнуту имовину и користи приходе.

image
VV inauguration
banner