Русија

Русија истражује тврдње самозваног украјинског војног хирурга да је заробљеним Русима вадио очи

Човек на снимку тврди да је украјински војни хирург који је вадио очи руским ратним заробљеницима и продавао их на црном тржишту
Русија истражује тврдње самозваног украјинског војног хирурга да је заробљеним Русима вадио очи© Tanjug/AP Photo/Libkos

Русија истражује тврдње мушкарца који се представио као украјински војни хирург који је, наводно, вадио органе руским ратним заробљеницима и продавао их на црном тржишту.

Шеф руског истражног комитета Александар Бастрикин наредио је истрагу видео снимка који је ове недеље постао виралан на руским друштвеним мрежама, саопштено је из комитета.

На снимку који траје око минут, чује се и види жустра расправа између "Владимира Васиљевича", човека који тврди да је украјински војни хирург и некога кога је означио као "рашистичког... блогера", играјући се са речима "Рус" и "фашиста", преноси "РТ интернешенел".

Снимак је делимично редигован, али се чини да се Владимиру саговорник ругао пре него што је самозвани теренски хирург изнео своје тврдње.

"Вашим свињама сам углавном секао ноге, руке и очи. Знате ли колико баке у Немачкој плаћају за очи?" рекао је. "Извадио сам очи, бубреге и јетру" из 27-годишњака, додао је.

"Владимир" такође тврди да рањеним Русима није давао анестезију, игноришући тако упутства својих претпостављених. "Копао сам им очи... и уживао у томе", изјавио је.

Његов идентитет за сада је непознат. Неки извори тврде да је он украјински држављанин из области Ивано-Франкивск, који је служио у Националној гарди између 2014. и 2015. године. Отворено је питање да ли је починио злочине за које сматра да је заслужан.

У марту 2022. догодио се сличан инцидент са Генадијем Друженком, адвокатом који је постао добровољац на фронту у Украјини. Током интервјуа за националну телевизију, он је рекао да је наредио кастрацију свих руских заробљеника које је његова медицинска јединица лечила "јер су бубашвабе, а не људи".

Друженко је касније демантовао своју скандалозну изјаву, тврдећи да то није истина и правдајући се емотивним стањем у ком је био.

Кијев је обећао да ће испунити своје међународне обавезе да поштује правила ратовања. Руско министарство одбране наводи да су малтретирање, па чак и погубљења по преком поступку ратних заробљеника, распрострањена пракса међу украјинским снагама.

image