Свет

Бивши аустралијски војник оптужен за ратне злочине у Авганистану

Ово је прва оптужница подигнута откако су у војној истрази објављеној 2020. године откривена зверства аустралијских војника
Бивши аустралијски војник оптужен за ратне злочине у АвганистануGetty © Scott Nelson/Getty Images

Бивши припадник специјалних снага Аустралије оптужен је за ратни злочин због убиства цивила у Авганистану, што је прва оптужница откако је у војној истрази објављеној 2020. године откривено да су аустралијски војници у Авганистану убили 39 цивила, односно заробљеника.

Оптуженог су Аустралијски медији идентификовали као 41-годишњег бившег припадника специјалних снага Аустралије (САСР) Оливера Шулца, који је у понедељак ухапшен у државни Нови Јужни Велс.

"Тврди се да је убио једног мушкарца док је био размештен у Авганистану", наводи се у саопштењу федералне полиције Аустралије.

Ово је прва оптужба за ратни злочин убиства која је подигнута против садашњег или бившег војника који је одговоран пред законом Аустралије, саопштено је из полиције. Аустралијска мрежа Еј-Би-Си је 2020. године емитовала видео снимак који наводно приказује Шулца како пуца на Авганистанца у пољу пшенице у провинцији Урузган 2012. године.

Ако буде осуђен, може се суочити са доживотним затвором.

Аустралија је своје трупе послала у Авганистан као подршку двадесетогодишњем америчком ратном походу који је почео 2001. године. Влада у Аустралији је 2021. године формирала специјалну канцеларију, након што је током војне истраге 19 бивших или садашњих војника одређено за могуће кривично гоњење у светлу доказа да су убили десетине авганистанских затвореника и цивила.

Истражитељи су на основу доказа покушали да саставе оптужнице против припадника САСР и других командоса који су били размештени у Авганистану између 2005. и 2016. године.

"Тврди се да су неки припадници патрола узимали закон у своје руке", рекао је начелник аустралијских одбрамбених снага генерал Ангус Кембел у новембру 2020, када је објавио налазе војне истраге и упутио извињење. "Правила су прекршена, приче измишљене, лажи изговорене, затвореници убијани, а када је то правило прекршено, а са кршењем правила престало је и обуздавање", додао је он.

Сведочења о зверствима

У извештају који је 2020. године издао генерални инспектор аустралијских одбрамбених снага Пол Бреретон након четворогодишње истраге наводи се да су неки команданти захтевали од млађих војника да пуцају на заробљенике како би искусили прво убиство, те да су трупе накнадно подметнуле оружје убијеним авганистанским цивилима.

Још један инцидент из 2012. године у провинцији Урузган изашао је на видело када се бивши лекар САСР Дасти Милер 2019. године исповедио аустралијским медијима о ненаоружаном Авганистану коме је лечио рану од метка у ногу. Рекао је да је старији војник САСР преузео одговорност над његовим пацијентом, за којег је Милер касније сазнао да је погубљен. Трагови повреда указују да је Милеровом пацијенту гажено по грудном кошу пре смрти.

image
VV inauguration
banner