Свет

Столтенберг стигао у Кијев; Зеленски: Ово је добар знак

Генерални секретар НАТО по први пут у Украјини од почетка Специјалне војне операције
Столтенберг стигао у Кијев; Зеленски: Ово је добар знакwww.globallookpress.com © IMAGO/Emmi Korhonen

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг данас је по први пут од почетка Специјалне војне операције допутовао у Кијев, јављају украјински медији. 

"Кијив индипендент" објавио је да је шеф НАТО-а том приликом у центру Кијева одао почаст палим украјинским борцима, а агенција УНИАН раније током дана је саопштила да ће бити организован и разговор са председником Украјине Владимиром Зеленским. 

Посету је, у међувремену, потврдио и НАТО. 

"Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг налази се у Украјини. Ускоро ћемо објавити додатне информације", рекли су из Алијансе за "РИА Новости".

У међувремену, украјински медији су пренели да је разговор Столтенберга и Зеленског почео.

Украјински лидер је том приликом поручио да прва посета шефа НАТО-а Украјини баш у овом тренутку значи да је Алијанса спремна да отпочне једно ново поглавље сарадње са Кијевом и додао да рачуна на то да ће Украјина добити гаранције безбедности на самиту у Литванији у јулу ове године. 

"Ову посету Јенса Столтенберга – прву од како је почео рат у пуном јеку – тумачимо као знак да је Алијанса спремна да започне ново поглавље у односима са Украјином – поглавље амбициозних одлука", рекао је Зеленски.

Столтенберг је са своје стране нагласио да је помоћ Алијансе Кијеву до сада износила 150 милијарди евра и додао да се испорука војне технике повећава. 

Данашња посета генералног секретара Алијансе није била раније најављена. УНИАН додаје да је ово било учињено из безбедносних разлога. 

Дан раније, Столтенберг се састао са чешким председником Петром Павелом, који је поновио да Украјина неће ући у организацију све док се не заврши сукоб са Русијом. Том приликом, он је истакао да ће и Праг и Алијанса наставити да подржавају Кијев, јер би победа Русије у овом сукобу представљала знатно гори сценарио од ситуације у којој се свет данас налази.

Од почетка војног сукоба, земље НАТО-а испоручиле су Украјини оружје у укупној вредности од 65 милијарди евра.

image